Gondolkodás nélkül kifizette a csaknem 38 millió forintos kárt a fővárosi állatkert igazgatója

D  TT20211118061
2023.03.30. 07:59
Csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják a Fővárosi Állat- és Növénykert bukott igazgatóját, ezért az ügyészség börtön- és pénzbüntetést indítványozott ügyében. Szabó Roland már ki is fizette a körülbelül 38 millió forintos kárt.

A Heves vármegyei Főügyészség pénzbüntetést és felfüggesztett szabadságvesztést kért a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatójára, miután Szabó Rolandot csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják – írja a Magyar Nemzet.

 Szabó Roland kedden lemondott tisztségéről, mostanra pedig kiderült,

a volt operatív igazgató megtérítette a vád szerinti, csaknem 38 millió forintos kárt.

Mint írtuk, az

AZ EGRI JÁRÁSI ÜGYÉSZSÉG MÁRCIUS 10-ÉN CSALÁS ÉS HAMIS MAGÁNOKIRAT FELHASZNÁLÁSA MIATT VÁDAT EMELT A FŐVÁROSI ÁLLATKERT IGAZGATÓJA ELLEN.

A gyanú szerint Szabó Roland korábbi munkáltatója a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. volt, ahol 2017. január 1. és 2019. október 31. között a cég ügyvezetői tisztségét töltötte be. Szabó ellen valótlan gazdasági eseményekről szóló számlákkal és azok értékének kifizetésével, valamint a kft. házi pénztárából jogosulatlanul történt készpénzfelvétellel (a felvett összeg csaknem húszmillió forint volt) összefüggésben a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. új ügyvezetője tett büntetőfeljelentést, a rendőrség pedig ez alapján meg is gyanúsította Szabó Rolandot.

Az igazgató nem cáfolta a vádakat

Szabó Roland 2019 novemberében lett az állatkert operatív igazgatója, majd Persányi Miklós főigazgató 2020. februári lemondása után megbízott főigazgatóként folytatta. Később pályázott a főigazgatói posztra, ám 2020 végén pályázatát visszavonta, és főigazgató-helyettesként dolgozott tovább.

A Magyar Nemzet arról írt, a főpolgármester Szabó Rolandot 2021. január elsejétől öt év határozott időre kinevezte a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának annak ellenére, hogy a férfit már két hónappal korábban, 2020. szeptember 10-én üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt gyanúsítottként hallgatta ki a gyöngyösi rendőrkapitányság.

A Fővárosi Önkormányzat most az ügyről úgy nyilatkozott, a sajtóból értesült arról, hogy állítólagosan vádat emeltek az igazgató ellen. Hozzátették,

SZABÓ ROLAND TÖBBSZÖRI FELSZÓLÍTÁS ELLENÉRE SEM CÁFOLTA EZT A HÍRT és NEM KÉRT HELYREIGAZÍTÁST.

„A főpolgármester ezért megtette a szükséges lépéseket, hogy a Fővárosi Közgyűlés Szabó Rolandot visszahívja. Az igazgató kedden benyújtotta a lemondását. A főváros mindent megtesz intézményei jogszerű és átlátható működése érdekében, így a Fővárosi Állat- és Növénykert esetében is” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

(Borítókép: Szabó Roland 2021. november 18-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla