Ismét berendelték a bíróságra a Karinthy gimnázium kirúgott tanárait

ZS 0100
2023.03.30. 13:04
A keddi perfelvételi tárgyalás után kora délután újra bíróság elé álltak a Karinthy Frigyes Gimnázium kirúgott pedagógusai. Csütörtökön Nemes Mária, Velényi Dóra, Ősi Judit, Rábai János és Pfeiffer Norbert személyes meghallgatását tűzték napirendre.

Csütörtökön 13 órai kezdettel folytatódott a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott hat pedagógus tárgyalása a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán.

Ma öt tanárt hallgattak meg, a bíró többek között arra volt kíváncsi, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő, majd amiatt kirúgott pedagógusok hol tartózkodtak a tiltakozás ideje alatt, terveikről tájékoztatták-e a diákokat, az intézményvezetőt és a tankerületet.

A sort Nemes Mária kezdte. Az angol–földrajz szakos tanár elmondta: a tanulóknak jellemzően az előző órán szólt, míg az intézményvezetőt írásban tájékoztatták. A tankerületnek külön nem szóltak, ez ugyanis az igazgató dolga.

A pedagógus beszélt arról is, hogy az iskolában rajtuk, hatukon kívül másik tizennyolc tanár is részt vett polgári engedetlenségben, a Karinthyban így összesen huszonnégyen választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mégsem rúgtak ki mindenkit, „hiszen akkor megrottyant volna az intézmény”.

Nemes Mária a kirúgott tanárok jogi képviselőjével, Sziklai Tamással
Nemes Mária a kirúgott tanárok jogi képviselőjével, Sziklai Tamással
Fotó: Szollár Zsófi / Index

Felidézte, hogy október elején közzétett egy videót, amelyben bemutatta, hogy az őszi esőzések, beázások miatt milyen áldatlan körülmények uralkodnak az épületben.

A gyerekek miatt csináltam, mert nap mint nap életveszélyben voltak a fekete penész és a beázások miatt

– emelte ki Nemes Mária, aki úgy véli, hogy végül emiatt pécézhette ki éppen őt a tankerület. 

„Bíztam abban, hogy ez nem fog idáig elfajulni” – tette hozzá a tanár, megjegyezve, hogy azóta elhelyezkedett egy másik intézményben, de most még kevesebbet keres, mint korábban.

Ősi Judit szerint az intézményvezető kettős kommunikációt folytatott

Nemes Mária után a harmadrendű felperes, Ősi Judit meghallgatása következett. A pedagógus – aki a Karinthyban franciát tanított – kijelentette: úgy érzi, hogy az intézményvezető, Hutai László 

kettős kommunikációt folytatott.

„Volt, amikor határozottan támogatott bennünket, de előfordult, hogy arra kért minket, tartózkodjunk ezektől a tevékenységektől” – mondta Ősi Judit.

Arra a bírói kérdésre, hogy tisztában volt-e azzal, hogy a polgári engedetlenség miatt elküldhetik az intézményből, elárulta: bár Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója neki is küldött egy figyelmeztető levelet, a vezető azt végül visszavonta, rájött ugyanis, hogy neki aznap nem is volt órája.

„Ezért is lepett meg később a felmentésről szóló levél, én akkor ugyanis még csak egy figyelmeztetésre számítottam” – részletezte Ősi Judit, hozzátéve, hogy azóta sem helyezkedett el, mert ezt a félévet még a hátrahagyott diákjaira szeretné szánni, különösen azokra, akik érettségi előtt állnak. Jelenleg álláskeresési járadékból él.

A pedagógus végül megjegyezte: „Diszkriminatív módon történt az egész, a mai napig nem találok magyarázatot arra, hogy miért épp minket mentettek fel.”

Pfeiffer Norbert hosszú távra tervezett, ezért költözött a Karinthy közelébe

Nem sokkal 16 óra előtt a negyedrendű felperes, Pfeiffer Norbert meghallgatása is megkezdődött, de a bírónő jelezte, hogy vélhetően már nem jut idő minden kérdésre.

A biológia szakos pedagógus fontosnak tartotta kiemelni, hogy huszonhét órája volt egy héten, ami lényegesen több, mint másoknak.

Ez amiatt volt, mert én egy, a tankerülethez tartozó másik intézményben is munkát vállaltam, mivel oda már nem jutott tanár”  mondta Pfeiffer Norbert. Ez a terhelés azt eredményezte, hogy sokszor hazavitte a munkát, de nagyon gyakran a tömegközlekedési eszközökön, például a buszon, vonaton is dolgozatot javított.

Megjegyezte: az utazás lerövidítése érdekében az iskola közelébe költözött, úgy tervezte, hogy hosszú távon is a Karinthyban fog tanítani. 

Két napja ajánlatott tettek, de hiába

Kedden már volt egy perfelvételi tárgyalás, ahol a tanárok ügyvédje, Sziklai Tamás az alperes jogi képviselőjének jelezte: nyitottak az egyezségre, de csak abban az esetben, ha azonnali hatállyal visszahelyezik az érintetteket a pozíciójukba, kifizetnek nekik fejenként 1 millió forintot, és a tankerület kiad egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kér a felperesektől, illetve más pedagógusoktól.

Az alperes (a Külső-Pesti Tankerületi Központ) jogi képviselője erre reagálva elmondta: nincs felhatalmazása arra, hogy választ adjon az elhangzott ajánlatra, de továbbítani fogja a megbízónak.

Miután az egyezség nem jött létre, Sziklai Tamás kijelentette, hogy ebben az esetben megváltoztatják a kereseti kérelmüket, nem kérik a tanárok visszahelyezését. A másodlagos kereseti kérelmet ugyanakkor fenntartják, a pedagógusok a sérelemdíj, illetve a végkielégítés megfizetésére továbbra is igényt tartanak.

A tárgyaláson a bíró az elsőrendű felperest, Horváth Brigittát – akit már kedden meghallgattak – is megkérdezte arról, hogy van-e olyan volt kollégája, aki karinthys tanárként szintén részt vett polgári engedetlenségben, ugyanakkor az állásából nem távolították el. A kirúgott pedagógus kijelentette, hogy több mint tíz ilyen volt kollégáról tud. Ennek fényében szerinte is felmerül a kérdés, hogy miért pont őket, hatukat távolították el az intézményből. 

Mint ismert, tavaly ősszel több mint egy tucat tanárt mentettek fel a munkavégzés alól arra hivatkozva, hogy részt vettek polgári engedetlenségi akciókban, az elbocsátott pedagógusokat az Indexen portréfotókon mutattuk be. Március 13-án már bíróság elé állt az Eötvös József Gimnáziumból kirúgott Kapin Lilla, valamint a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból elküldött Törökné Pethő Erzsébet, áprilisban pedig a Kölcsey egykori oktatói következnek.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)