Megszűnik a Digitális Jólét

2023.03.31. 09:05
A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséghez kerülnek a megszűnő Digitális Jólét feladatai.

A Magyar Közlönyben megjelent 103/2023. (III. 30.) Kormányrendelet szerint a Digitális Jólét Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megszűnik. Az eddig ellátott feladatok a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséghez (KIFÜ) kerülnek át.

A KIFÜ közfeladatai körében az információs társadalom fejlesztésével, ezen belül kiemelten a digitális írástudás fejlesztésével kapcsolatos feladatokat lát el, valamint ellátja a Digitális Jólét Program végrehajtásával összefüggő egyes feladatokról szóló kormányrendeletben meghatározott feladatokat.

Élt hét évet

Magyarország kormánya 2015 végén indította el a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Programot (DJP). A cél egyértelműen az volt, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen.

A Kormány 2017 nyarán döntött a Digitális Jólét Program kibővítéséről, a Digitális Jólét Program 2.0 elfogadásáról. A DJP2.0 a digitális előnyszerzés stratégiája, hiszen a magyar gazdaság, az állami működés és a magyar társadalom digitális fejlesztésének szinte valamennyi területén megfogalmaz digitalizációt támogató programokat.

A Digitális Jólét Program jövőjét a DJP2030 stratégiai keret adja, amely épít a DJP 1.0, valamint 2.0 sikereire, de észleli a fejlődési kihívásokat és a lehetőségek mellett a még meglévő versenyhátrányokat is. Ezért a DJP továbbvitelének, a Digitális Jólét Program 2030-nak egyik fő feladata, hogy olyan új megoldásokra és intézményekre tegyen javaslatot, amelyek a nemzetközi együttműködésben is hatékonyan tudják értelmezni, kezelni a digitalizáció teremtette globális kihívásokat és lehetőségeket.

Ezt a folyamatot fogja továbbvinni a KIFÜ.  • Tippek
  • Bankszámla