A MOK szerint nem oldja meg a problémákat az átmeneti kompenzáció

2023.03.31. 10:15
Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke szerint az átmeneti kompenzáció helyett inkább a területi elv helyreállítására lenne szükség. A hatékonyságmérés javításával és a teljesítményösztönzéssel a MOK is egyetért, de a mérőszámokat bírálja.

„Az alapproblémát nem oldja meg” − mondta Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke arra a kormányrendeletre, ami három hónapig kompenzációt biztosít az új finanszírozási rendszer miatt sokat veszítő háziorvosoknak és fogorvosoknak.

A kormány tavaly év végén módosította a praxisok finanszírozási rendszerét, amely arról szól, hogy a kifizetésekkor nagyobb súllyal esik a latba az orvosok teljesítménye, vagyis hogy hány pontot érnek el a központilag meghatározott szempontrendszerben. Ilyen indikátorok korábban is léteztek, de most módosítottak rajtuk, az eddigi területi díjat pedig beforgatták az indikátoralapba − írta meg a 444.

A háziorvosok és fogorvosok akkor kaphatnak kompenzációt, ha 100 ezer, illetve 75 ezer forintnál többet buknak az új rendszeren. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint ezzel csupán annyit érnek el, hogy sokan nem most, hanem három hónap múlva fognak több százezer forintot veszíteni a korábbi finanszírozásból.

Szerinte nem kompenzációra, hanem a területi elv helyreállítására lenne szükség, azaz hogy milyen típusú körzet és hány beteg tartozik egy-egy orvoshoz. „Ha pedig az indikátorok után akarnak fizetni, azt csak ezen felül, bónuszként kellene bevezetni” – tette hozzá.

A hatékonyságmérés javítását és a teljesítményösztönzést a MOK is támogatja, de bírálja a mérőszámokat, mert szerinte nem tisztán az orvos teljesítményét tükrözi, hanem hogy a betegek mennyire nyitottak az oltásra, vagy a szűrővizsgálatra.