Orbán Viktor fontos jogkörrel ruházta fel Müller Cecíliát

DMARC20220111005
2023.03.31. 10:56
Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a járási hivatalok helyett az országos tiszti főorvoshoz, Müller Cecíliához került át az a jogkör, ami szerint az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató részére az országos tiszti főorvos adja ki a működési engedélyt bizonyos esetekben.

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent rendelet megváltoztatja az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeit, valamint a működésengedélyezési eljárást, amivel egy 2003 óta fennálló határozat módosult. A kormány rendelete a következő bekezdéssel egészült ki:

„(2a) A (2) bekezdés b) pontjától eltérően az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató részére az országos tiszti főorvos adja ki a működési engedélyt abban az esetben, ha a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6/A. §-a értelmében az állami mentőszolgálat gondoskodik.”

Ez lényegében annyit tesz, hogy a járási hivatalok helyett Müller Cecíliához került át ez a jogkör a mai (pénteki) naptól. 

A rendelet továbbá kiegészül azzal, hogy a járási hivataloknak a hatálybalépéstől számított nyolc napon belül át kell tenniük a folyamatban lévő ügyeket az országos tiszti főorvoshoz. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése előtt mostantól előzetes engedélyt kell adnia az Országos Kórházi Főigazgatóságnak a koraszülöttmentés és -szállításra, valamint a dialízisellátásra is.

(Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ [NNK] főépületében 2022. január 11-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)