Mától újabb vármegye áll át az új ügyeleti rendszerre

haziorvosi ugyelet3
2023.04.01. 05:55
Április 1-jével Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is átáll az új ügyeleti rendszerre. Ez már a negyedik vármegye, ahol immár az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja az ellátást. Az elmúlt napokban a szerződéskötések egyértelműen felpörögtek: míg bő egy héttel ezelőtt még arról írtunk, hogy mindössze hat háziorvos mondott igent a módosult koncepcióra, a lapunk birtokába jutott friss adatok szerint mostanra a szakemberek több mint fele csatlakozott.

A kormány már hosszú évek óta tolta maga előtt az egészségügy reformját. Az Országgyűlés végül 2022 decemberében fogadta el azt a törvénycsomagot, amely az alapellátás átalakítását is lehetővé tette. Sok egyéb változás mellett az ügyelet megszervezése immár az Országos Mentőszolgálat feladata, az ország fokozatosan áll át az új ellátási formára.

Mint arról több ízben is írtunk, másfél éves pilotprogram után a sort Hajdú-Bihar vármegye kezdte, majd márciusban Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élesedett a rendszer. Április 1-től negyedikként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye csatlakozott. Ennek apropóján arról kérdeztük a mentőszolgálatot, hogy hány háziorvossal és gyermekháziorvossal szerződtek eddig.

Az OMSZ az alábbi adatokat osztotta meg lapunkkal:

  • Hajdú-Bihar vármegye: 64 háziorvos és 46 gyermekháziorvos
  • Győr-Moson- Sopron vármegye: 125 háziorvos és 53 gyermekháziorvos
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye: 116 háziorvos és 28 gyermekháziorvos
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye: 162 háziorvos és 36 gyermekháziorvos

Ez utóbbi adat azért is meglepő, mert bő egy héttel ezelőtt a mentőszolgálat még arról tájékoztatta az Indexet, hogy Borsodban mindössze hat háziorvos mondott igent a módosult koncepcióra. Mindez azt jelenti, hogy pár nap alatt 156, a gyermekháziorvosokkal együtt pedig összesen 192 új szerződést kötött az OMSZ.

Vészhelyzet esetén továbbra is a 112-t kell hívni

Az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében – a többi vármegyéhez hasonlóan – Borsodban is az 1830. A beteg ezen a számon szakszerű tanácsot kap, szükség esetén pedig a diszpécser a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küld, bármely településen is tartózkodjon a páciens. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00–08.00 között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható.

A keleti vármegye tíz pontján vegyes ügyelet működik, ahol a felnőttek és a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak. Azok, akik személyesen keresnék fel az ellátóhelyeket, a vármegye nyolc pontján tehetik meg – éjszaka és hétvégén egyaránt. Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll.

Ha vészhelyzettel, mentést igénylő egészségügyi problémával szembesülünk, továbbra is a 112-t kell hívni.

A nyomásgyakorlás eszköze lett

Ahogy arról korábban többször is írtunk, a Magyar Orvosi Kamara február elején közel egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a lapunknak adott interjúban még azt mondta, hogy a kamara nyomásgyakorló akciója sikeres, sokan valóban tartózkodnak a szerződéskötéstől, ami jelentősen lassítja az átállást.

Az alapellátást érintő változásokról korábban szájbarágót is készítettünk, ezt ide kattintva érheti el.

(Borítókép: Index)