Két fideszes politikus is nyert a lombkoronasétányra kiírt pályázaton Nyíradonyban

2023.04.01. 20:15
Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés alelnöke és Tasó László fideszes képviselő is büszkélkedhet egy-egy lomkoronasétánnyal Nyíradonyban. A körülbelül 7500 fős településen most így két látványosság is van, Tasó László szerint nem is szabadna hagyni, hogy egy településről csak egyvalaki pályázhasson lombkoronasétányra.

Tasi Sándor 61,509 millió forint támogatást kapott a lombkoronasétány megépítésére 2021 januárjában. De nem sokkal arrébb ugyanazon a településen van agy másik ilyen építmény is, erre Tasó László fideszes országgyűlési képviselőnek ítéltek oda 64,255 millió forintot szintén 2021. januárban.

Tasó László szerint az odaítélt pénzből még egy fillért sem kaptak.

Elő kell finanszírozni az egész beruházást kompletten, és erre egyetlen forint hazai forrást és egyetlen eurócent uniós forrást nem kaptunk még

– mondta a politikus, ugyanis meg kell várni az előzetes ellenőrzést, és ha ott mindent rendben találnak, akkor kapják meg a pénzt, valamint az összegből öt évig üzemeltetni is kell a létesítményt.

Az agrárminisztérium pénteken az RTL Híradó kérdésére azt válaszolta: „ugyanazon tevékenység esetén azonos helyre nem lehet támogatást adni”.

Tasó László azonban nem így látja, megjegyezte: olyan nem volt a kiírásban, hogy egy településen csak egy lombkoronasétányt lehet építeni, épp az lenne törvényellenes.

Esélyegyenlőség, hát hogy gondolja valaki, hogy egy ember a másikhoz képest kevesebb eséllyel pályázhat bármire, hogyha ugyanolyan kategóriába esik? Ha erdőgazdálkodó, és van erdeje, hát hogy gondolják, hogy azt megmérik, hogy hát fideszes, hogy hány méterre van valakitől, hát Budapesten nem lehetne csak egy játszótér, csak egy park vagy egy szabadtéri attrakció?

– kérdezte a fideszes politikus az RTL Híradó stábjától, majd megemlítette, hogy belépőt nem lehet szedni a látványosságért, így nem fog megtérülni.

Az RTL Híradó stábja szombaton is kereste a kormányt, amely azt írta, az „azonos megvalósítási hely kitétel nem egy adott települést jelent, hanem az egy helyrajzi számon nyilvántartott területet”.