Részleges megállapodás született a Pécsi Tudományegyetem dolgozói és a szakszervezet között

D  VG20210905178
2023.04.01. 06:14
Pénteken sikerült megegyezni abban a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) abban, hogy az alacsony keresetűek biztosan kapni fognak valamilyen bérkompenzációt, amennyiben az intézmény vezetése is így látja. Korábban petíciót is indított a szakszervezet a bérek miatt, amiben 25 százalékos béremelést követelnek.

Korábban a pécsi egyetemen kialakult lincshangulatról lehetett olvasni a magyar lapokban az egyetem vezetése és a dolgozók megromlott viszonya miatt. Ennek az oka az volt, hogy a dolgozók bére idén nem emelkedett, amit előbb többen kifogásoltak, egy petíció is indult, hogy nyomást gyakoroljanak az egyetem vezetésére.

elmondásuk szerint Azt szeretnék elérni, hogy az egyetem biztosítson egy 25 százalékos emelést a nem oktató/kutató és nem orvosi pozícióban dolgozó egyetemi munkavállalók részére.

Az egyetemen 3200 nem oktatói státuszú munkavállaló dolgozik, akik közül sokan féltek a retorziótól, így nem írták alá a petíciót. A PTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete akkor azt mondta, elhatárolódik a kezdeményezéstől.

Most azonban született egy részleges megállapodás a dolgozók és a szakszervezet között a béremelésekkel összefüggésben.

A ma délelőtti tárgyaláson abban egyeztek meg, hogy az alacsony keresetűek biztosan kapnak valamennyi bértámogatást – az ATV Híradó tudósítása szerint.

A 25 százalékos bérkompenzációról későbbi időpontban tárgyalnak, abban az esetben, ha az állam és az egyetem aláírja a finanszírozási szerződést, amit egyébként már decemberben meg kellett volna tenniük – írja az atv.hu

(Borítókép: Előadóterem a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épületében. Fotó: Varga György / MTI)  • Tippek
  • Hírek