Két nap alatt több mint kétezer pedagógus jelezte, hogy elhagyná a tanári pályát

2023.04.01. 19:11
Az aHang által indított petícióban két nap alatt már több mint kétezer-kétszáz pedagógus jelezte, hogy elhagyná a tanári pályát, amennyiben június 1-től érvénybe lép az úgynevezett közoktatási státusztörvény.

Két nap alatt több mint 2000 pedagógus nyilatkozott úgy az aHang által indított petícióban, hogy elhagyná pályáját, amennyiben elfogadják a közoktatási státusztörvényt. Mint írják, a kormány tervei szerint 2023. június 1-től minden közoktatásban dolgozót egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is.

Hangsúlyozzák, hogy a státusztörvény mindenkire nézve rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, de a közalkalmazottak esetében a különbség drámai.

A szakszervezetek számításai szerint már így is 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból. A két nagy pedagógus-szakszervezet – a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – 2021 októberében alakított sztrájkbizottságot, azóta folyamatosak a tiltakozások. 

Határozatlan idejű munkabeszüntetés indult

Mint azzal már egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk, a  legutóbbi határozatlan idejű munkabeszüntetést március 16-tól hirdették meg a hazai iskolákban. A  munkabeszüntetéshez immár a közoktatásban tanítók mellett a szakképzésben oktatók is csatlakoztak, céljaik ugyanis közösek: továbbra is a magasabb bérekért és a munkaterhek csökkentéséért küzdenek.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a munkabeszüntetés reggelén az Indexnek elmondta: arra számítanak, hogy beindul egy öngerjesztő folyamat, és az intézmények sorra csatlakoznak majd.

Felügyelet az iskolákban

kormány 2022-ben törvényben fektette le a sztrájk alatt nyújtandó minimális ellátás mértékét, ez a jogszabály azonban csak a Belügyminisztérium alá tartozó közoktatásra vonatkozik, vagyis a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz becsatornázott szakképzési intézmények oktatói még most is a hagyományos keretek között sztrájkolhatnak.

Mivel a kormány a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalási kötelezettségének nem tett eleget, a PDSZ a bírósághoz fordult, amely elsőfokú végzésben elfogadta a szakszervezet ajánlatát, a fellebbezési határidő pedig már lejárt. Mindezek értelmében a sztrájk alatt az intézményeknek csak felügyeletet kell biztosítani, de azt is csak akkor, ha van rá igény.  • Hírek
  • Hírek