Lecsapott a TEK: egy iskolai lövöldözést hiúsítottak meg

2023.04.02. 12:58
A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint különböző közösségi platformokon a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiájának adott hangot, lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnözőkről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson – tájékoztatta a Miskolci Törvényszék vasárnap az MTI-t.

Chatfórumokon osztotta meg többekkel azon tervét egy 17 éves miskolci fiú, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés előkészületével gyanúsította meg, majd bűnügyi őrizetbe vette, és kezdeményezte letartóztatását, amit a bíróság a mai napon egy hónapra el is rendelt. 

A nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalkorú gyanúsított cselekménye emberölés előkészülete bűntettének megállapítására alkalmas

– közölte a Miskolci Törvényszék. A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, őket az eljárásról tájékoztatná. Fennáll annak a veszélye is, hogy a cselekményt folytatná, vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné.

A közlemény szerint mindezekre, valamint a bűncselekmény kiemelkedő, társadalomra való veszélyességére tekintettel a bíróság vasárnap egy hónapra elrendelte a fiatal letartóztatását.

Ezt javítóintézetben kell végrehajtani. Az MTI a közleményt úgy zárja, a végzés nem végleges.

Lecsapott TEK

A police.hu az esetről úgy számolt be, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Irodája értesítette március 29-én arról, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi online oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt. Ez egy magyarországi felhasználóhoz volt köthető.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói átadták a kapott információkat a Terrorelhárítási Központ (TEK) Felderítési Igazgatóságának. A cselekménnyel kapcsolatban egy 17 éves miskolci fiút azonosítottak. Ő volt az, aki a chatfórumon az inkriminált bejegyzést közzétette.

Mint az elég hamar kiderült, a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta tervét, amely szerint valamelyik általános iskolában lövöldözni fog.

Megtervezte, hogy ha nagykorú lesz, akkor fegyvert vásárol. Tervbe vette, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik az Amerikában a közelmúltban történt lövöldözésekről számoltak be.

De egy esetleges tragédia megelőzése érdekében a rajtaütés a jelzés másnapján meg is történt. A gyanúsítottat a TEK műveleti egysége fogta el 2023. március 30-án este miskolci otthonában. A fiatalkorút Budapestre szállították, majd még az éjszaka folyamán kihallgatták.