Donáth Anna a Momentum európai parlamenti listavezetője

2023.04.02. 14:10
A Momentum küldöttgyűlése a mai napon hivatalos döntést hozott arról, hogy Donáth Annát, a párt jelenlegi EP-képviselőjét jelöli a párt európai parlamenti listájának élére, akit Cseh Katalin EP-képviselő követ.

A Momentum közössége döntött: Donáth Anna lesz a párt 2024-es EP-listájának vezetője, akit Cseh Katalin követ a listán – jelentette be Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke.

Ezzel a Momentum a legnépszerűbb politikusokkal vág neki a jövő évi EP-választásnak. Ezen a választáson pedig – a tavalyi országgyűlési választás óta először – véleményt mondhatnak a választók a kormány politikájáról, az elszabaduló inflációról, az egyre kilátástalanabb magyar oktatási helyzetről és arról, hogy Magyarország saját kormányának hibájából nem jut hozzá az uniós pénzekhez

– írta közösségi oldalán Gelencsér Ferenc.

A bejegyzésben a Momentum elnöke azt írta, Donáth Anna és Cseh Katalin 2019 óta hónapról hónapra bizonyítják, hogy rászolgáltak a választók bizalmára. „Anna első európai parlamenti ciklusa alatt 800 millió eurónyi plusztámogatást harcolt ki a civileknek. Ez fontos eredmény, mert a hazai civil szervezetek ma erejükön felül teljesítenek, miután az állam kivonult számos közfeladat ellátásából” – tette hozzá. Szerinte ezek a szervezetek egyre több egészségügyi, szociális és oktatási feladatot látnak el, emiatt a munkájuk életbevágóan fontos szerepet tölt be a magyar társadalomban.

Ugyancsak Annának köszönhető, hogy a kezdeményezésére felállt az európai szintű Pegasus-vizsgálóbizottság – folytatta a politikus.

De az a jogállamisági mechanizmus sem jött volna létre Cseh Katalin és Donáth Anna nélkül. Katka ráadásul az egyetlen magyar EP-képviselő volt a tárgyalóasztal körül, ennek köszönhetően pedig megvédhetjük a magyaroknak járó EU-s pénzeket a korrupciótól, és kikényszeríthejtük, hogy a kormány végre arra költse az uniós támogatásokat, amire szükség van: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre

– emelte ki a momentumos politikus. Bejegyzésében arra is kitért, hogy Cseh Katalin amellett, hogy „a magyar jogállam európai szintű védelmében vállalt oroszlánrészt”, elérte, hogy az Európai Parlament az ő javaslatára mondja ki, uniós célnak kell lennie, hogy a városok közvetlenül is hozzájuthassanak uniós forrásokhoz. Helyben ugyanis sokkal inkább tisztában vannak az emberek valódi igényeivel. Egyértelmű, hogy az EU-s forrásoknak ez az egyik legjobb felhasználási módja – fogalmazott Gelencsér.