Magyarország vezeti a ranglistát, ám nincs mire büszkének lenni

2023.04.04. 13:25
A World Population Review a WHO adatai alapján összeállította a top 10-es listáját azokról az országokról, amelyeket a legsúlyosabban érint az alkoholizmus. Az adatokból az látszik, hogy a magyar férfiak több mint kétharmada alkoholistának számít az „alkoholizmus” orvosi definíciója szerint, míg a nők esetében ez az arány jóval alacsonyabb.

Az alkoholizmus krónikus, mégis gyakori betegség, amely világszerte emberek millióit érinti. Az „alkoholizmus” kifejezés valójában egy általános kifejezés, amelyet az orvosilag „alkoholfogyasztási zavar” néven ismert betegség leírására használnak.

Az alkoholfogyasztási zavarra az alkohollal való visszaélés és az alkoholtól való függőség jellemző. A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének ötödik kiadása (DSM-5) szerint egy személynél akkor diagnosztizálható alkoholfüggőségi zavar, ha egy 12 hónapos időszakon belül több feltett kérdés közül kettőre is igen lesz a válasza.

Az alkoholfüggőségi zavarnak több súlyossági szintje van, amelyek általában az adott beteg által kifejezett tünetek számától függnek: 2–3 enyhe, 4–5 közepes, 6 vagy annál több pedig súlyosnak számít. Az alkoholfüggőségi zavar kezelése magában foglalja a tanácsadást, a gyógyszeres kezelést és esetleg az orvosilag támogatott detoxikációt, hogy az egyén biztonságosan abbahagyhassa az ivást.

Az alkoholizmus gyakorisága nemzetenként jelentősen eltér. Bár logikus lenne, hogy az alkoholizmus aránya szorosan korrelálna az országonkénti általános alkoholfogyasztással vagy esetleg az országonkénti alkoholfogyasztási korhatárral, de ez nem feltétlenül van így. Például, bár a fogyasztás államonként változik, az amerikaiak évente átlagosan 8,7 liter tiszta alkoholt fogyasztanak fejenként, ami 50,75 liter vodka elfogyasztásának felel meg személyenként évente.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok annak ellenére, hogy a 7. helyen áll a legmagasabb alkoholizmusarányú országok listáján, csak a 38. helyen áll az egy főre jutó legmagasabb alkoholfogyasztású országok listáján.

Az egyes országok alkoholizmusarányaira vonatkozó legfrissebb adatokat az Egészségügyi Világszervezet állította össze – írja a worldpopulationreview.com.

A top 10-es lista az országokról, ahol a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok/alkoholizmus aránya:

  1. Magyarország – 21,2 százalék
  2. Oroszország – 20,9 százalék
  3. Belarusz – 18,8 százalék
  4. Lettország – 15,5 százalék
  5. Dél-Korea – 13,9 százalék (holtverseny)
  6. Szlovénia – 13,9 százalék (holtverseny)
  7. Egyesült Államok – 13,9 százalék (holtverseny)
  8. Lengyelország – 12,8 százalék
  9. Észtország – 12,2 százalék (holtverseny)
  10. Szlovákia – 12,2 százalék (holtverseny)

Látható, hogy Magyarországon a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok előfordulási gyakorisága, ugyanis a teljes népesség 21,2 százaléka érintett. 

A nemenkénti számok azonban még informatívabbak, a férfiak 36,9 százaléka, a nők 7,2 százalék-a szenved a függőségtől. Ez egy általános tendenciát szemléltet: a férfiak mind az alkoholizmus, mind az általános alkoholfogyasztás tekintetében messze meghaladják a női társaikat.

Nemenkénti arányok

Az országok, ahol a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok/alkoholizmus aránya (nők):

  1. Egyesült Államok – 10,4 százalék
  2. Oroszország – 7,4 százalék
  3. Svédország – 7,3 százalék
  4. Magyarország – 7,2 százalék
  5. Dél-Korea – 6,8 százalék
  6. Belarusz – 6,2 százalék
  7. Ausztria – 6,1 százalék
  8. Egyesült Királyság – 4,7 százalék
  9. Lettország – 4,6 százalék
  10. Szlovénia – 4,5 százalék

Az látható, hogy a magyar nők csupán a negyedik helyen állnak a „versenyben”, ami azt jelenti, hogy a férfiak nagyobb arányban szenvednek az alkohol okozta függőség miatt.

Az országok, ahol a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok/alkoholizmus aránya (férfiak):

  1. Oroszország – 36,9 százalék
  2. Magyarország – 36,9 százalék
  3. Belarusz – 33,9 százalék
  4. Lettország – 28,8 százalék
  5. Szlovénia – 23,5 százalék
  6. Szlovákia – 22,8 százalék
  7. Lengyelország – 22,7 százalék
  8. Észtország – 22,2 százalék
  9. Dél-Korea – 21,2 százalék
  10. Litvánia – 19,9 százalék

Az utolsó adatokból kitűnik, hogy a magyar férfiak már az oroszokkal állnak holtversenyben az első helyért. Valamint az is kitűnik, hogy a magyar lakosság több mint harmadát érinti az alkoholizmus.