Elkaszálták az LMP népszavazási kezdeményezését, a párt fáklyás tüntetést szervezett

2023.04.04. 21:48
Az NVB székháza előtt megtartott fáklyás demonstráción az ellen tiltakoztak, hogy a választási bizottság nem engedélyezte – az LMP szerint a Fidesz politikai akaratát végrehajtva – az akkumulátorgyárak létesítéséről szóló népszavazás kiírását.

A népszavazáson a párt azt kérdezte volna, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

Magyarországot akkumulátorgyarmattá akarják tenni, és teszik ezt úgy, hogy a társadalom többsége elutasítja ezt a politikát – hangoztatta a demonstráción Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese. 

Az LMP népszavazási kezdeményezésének elutasításakor nem jogszabályok szerint jártak el, hanem politikai akarat érvényesült – mondta a politikus az MTI beszámolója szerint.

A Fidesz tudja, hogy kisebbségben van, ezért nem akarják ezt a vitát nyíltan lefolytatni 

– tette hozzá.

Úgy vélekedett, a Fidesz az energia-, a klíma- és a vízválság közepén kiárusítja az ország természeti kincseit a profitéhes tőkének, ezzel pedig még inkább ki leszünk szolgáltatva a keleti és a nyugati nagytőkének egyaránt. „Ám a többség győzedelmeskedni fog, mert ez a küzdelem az ország jövőjéről szól” – mondta Kanász-Nagy Máté.

Suszter András, a Védegylet tagja bejelentette, hogy az LMP-vel közösen keresetet nyújtottak be a debreceni akkumulátorgyár építési engedélyének megsemmisítése érdekében. A Védegylet szerint ugyanis a környezeti hatástanulmányok nem megfelelők, nem adnak választ arra, hogy a gyár milyen hatással lesz a felszín alatti vizekre, illetve a klímaváltozásra – ismertette.

Pap Dániel, az Extinction Rebellion környezetvédő mozgalom aktivistája azon véleményének adott hangot, hogy a kormányokat egyáltalán nem érdekli a környezetvédelem. A kapitalizmus a környezet kizsákmányolására épül, ezért az emberiség kihalása elkerülhetetlen – fűzte hozzá.

Közös ügyünk a nagyipari akkumulátorgyártás visszaszorítása

– mondta.

Mint megírtuk, az LMP január végén országos népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. 

A kezdeményezést tartalmazó dokumentum leadása után a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke elmondta: súlyos válságokat élünk át, és ilyen időkben rendkívül fontos feladat természeti értékeink megóvása és az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése.