Újabb volt elnök hagyja ott az MSZP-t

DBZOL20210601006
2023.04.04. 06:49
Mesterházy Attila 23 éve lépett be az MSZP-be, amelynek pártelnöke is volt korábban, azonban most úgy döntött, kilép. Ennek oka, hogy az MSZP tisztújítása óta eltelt öt hónapban sem történt változás. Emellett Mesterházy bejelentette, egy új pártra is szükség van a baloldalon, mert a DK nem tud mindenkit megszólítani.

Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt 2010-ben, majd 2014-ben a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje volt. A 2014-es EP-választás idején még ő volt az MSZP elnöke, azonban a rossz választási eredmények miatt még ebben az évben lemondott pártelnöki tisztségéről. Mesterházy Attila több posztot is betöltött a NATO-n belül, de 2022-ben nem sikerült az Országgyűlésbe bejutnia.

Most pedig a Facebook-oldalán jelentette be, távozik a Magyar Szocialista Párttól, mert szerinte „az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére”. 

A várakozásommal ellentétben az MSZP tisztújítása óta eltelt öt hónap sem hozott újat, minden folytatódott úgy, ahogy korábban. Ezért jutottam arra, hogy felesleges tovább küzdeni ezen körülmények között azért, hogy az MSZP változzon. Belefáradtam ebbe, így inkább távozom. Így lesz megnyugtatóbb az MSZP vezetésének és így lesz jobb nekem is

– olvasható a politikus bejegyzésében.

Szocialisták és Demokraták

Ezt követően arról írt, hogy tenni akar még az országért, a baloldalért, mert egy aktív ember. Az is kiderült, hogy az elmúlt hónapokban sokat töprengett, mitévő legyen, hogyan lehetne új szavazókat megszólítani, így egy új párt megalapítása mellett döntött.

Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére. Ezért Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselőjelöltjével, közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, »Szocialisták és Demokraták« néven

– jelentette be.

A DK szerinte egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, „a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat meg végképp nem”. Azt is megjegyezte, hogy az MSZP szavazótábora már évek óta folyamatosan csak csökken, de a „kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról”. 

Ezért úgy véli, hogy helye van egy olyan új pártnak, amely „szociáldemokrata értéket képvisel, igazságos Magyarországot akar”. Az új párt hisz a „szabadság-egyenlőség-testvériség gondolatrendszerben, amely nemzeti modernizációt akar erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euroatlanti szövetségi rendszerben”. 

Az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében

– fogalmazott. 

Nem ő az egyetlen pártelnök, aki új helyen találta meg a számításait

Korábban Molnár Gyula, aki 2016 és 2018 között vezette a pártot, a Demokratikus Koalícióba igazolt. Ezt követően Mesterházy Attiláról is felröppent a hír, hogy átigazolhat a Gyurcsány Ferenc vezette pártba, de végül nem így történt.

A DK felé irányuló átlépési hullámnak ettől még továbbra sincs vége. Mint megírtuk, Grőber Attila, az MSZP polgármesterjelöltje nemrégiben bejelentette, hogy átigazol a Demokratikus Koalícióhoz. Pár nappal korábban pedig Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, a Párbeszéd országos elnökségének tagja jelentette be, hogy átlép a Demokratikus Koalícióba. 

Reagált az MSZP

Az MSZP nem sokat várt, máris közleményt adott ki Mesterházy Attila bejelentésével kapcsolatban.

„Tudomásul vesszük Mesterházy Attila távozását a pártból. Folytatjuk szociáldemokrata politikánkat a szabad, demokratikus és igazságos Magyarországért. Folytatjuk a küzdelmet az emberek érdekében, mert eszméink, a baloldaliság, a szolidaritás, az igazságosság mind-mind azért van, hogy az embereknek jobb legyen. Dolgozunk tovább a megélhetési válság leküzdéséért, a reálbérnövekedésért, hogy a jelenlegi kormány hibás gazdaságpolitikájának következményeit ellensúlyozzuk” – közölte a párt.

(Borítókép: Mesterházy Attila. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)