Mesterházy Attila: Amit az ellenzék csinál, azzal nem lehet szavazókat szerezni

D NOE20210521006
2023.04.04. 16:08
Mesterházy Attila 23 év után úgy döntött, kilép az MSZP-ből. A szocialista párt korábbi miniszterelnök-jelöltje a Mandinernek adott interjúban beszélt arról, miért fordított hátat a szocialistáknak.

A politikus elárulta, hogy már régen meghozta a döntést. Elmondta, hogy az általa létrehozott új politikai mozgalom új szavazókat akar megszólítani, mivel meglátása szerint az ellenzéki pártok ebben a tavalyi országgyűlési választások óta nem jeleskedtek.

„Rekordmagas az infláció, az energiaárak elszálltak, káosz van az egészségügyben, a pedagógusok sztrájkolnak, korrupciós ügyek minden szinten. A felmérésekből viszont azt látni, hogy ma az ellenzék jobban kikapna, mint egy éve” – mondta.

Úgy vélekedett, hogy a kormánypárt sok magas labdát dob fel, de az ellenzék nem csapja le ezeket, ehelyett „ugyanazt csinálják, mint korábban, a médiában arról vitatkoznak, kiből mi lesz, ki kivel akar együttműködni”. Mesterházy Attila szerint ez az oka annak, hogy a baloldali pártok nem tudnak új szavazókat bevonzani.

Egy több százezres tábort akarnak megszólítani

„Mi azon fogunk dolgozni, hogyan lehet az igazságos Magyarországot megteremteni, hogyan lehet egyenlő esélyeket adni. Mi a szabadság, egyenlőség, testvériség eszmerendszerét akarjuk megvalósítani a hétköznapok szintjén. A nemzeti modernizációban hiszünk, amit az euroatlanti kereteken belül, de erős nemzeti érdekérvényesítéssel és bizonyos helyzetekben a nemzeti szuverenitásunk megőrzésével lehet csak megvalósítani” – hangsúlyozta a politikus a Mandinernek adott interjúban.

Mesterházy Attila újságírói kérdésre kifejtette, hogy szerinte a DK nem képes az összes szociáldemokrata szavazót megszólítani, az MSZP támogatottsága pedig évek óta folyamatosan csökken.

„Ezért gondoltuk, hogy van hely és tér egy új politikai formációra. Azokat a szavazókat keressük, akik kormányváltást akarnak, de nem tudnak azonosulni a jelenlegi ellenzéki pártokkal” – fejtette ki.

Mesterházy Attila úgy látja, van egy több százezres tábor, akik az elmúlt évben elfordultak a Fidesztől, de még nem találtak pártot maguknak.

Közülük sokan korábban a baloldalra szavaztak, de valamiért elfordultak. Bízom abban, hogy őket újra meg tudjuk szólítani egy baloldali és nemzeti politikával

– tette hozzá.

Az egykori miniszterelnök-jelölt az interjúban azt is elárulta, hogy az európai parlamenti választásokon önállóan indulnak. Az önkormányzatin ugyan nem terveznek indulást, de már eldöntötték, hogy a Fidesz jelöltjeivel szemben indulókat támogatni fogják.

(Borítókép: Mesterházy Attila 2021-ben. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)