Mínusz 7 fokos hideg volt Magyarország egyes pontjain

2023.04.05. 09:56
Az előző éjszaka a hegyekben mínusz 7 fokot is mértek idehaza, a tiszántúli tájakon viszont nem fagyott, így megmenekültek a virágzó gyümölcsösök.

Téli idővel indult az április, kedd éjszaka több helyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet. A Bakonyban, a Börzsönyben és a Mátrában volt a leghidegebb:

Mátraszentlászlón mínusz 7,2 fokot mért az Időkép automatája.

Jó hír azonban, hogy a tiszántúli tájakon nem fagyott, így ott megmenekültek a virágzó gyümölcsösök. Máshol, például Balatonbogláron paraffingyertyákkal védekeztek a fagyok ellen, ami megóvja a termést az elfagyástól – számolt be az Időkép.

Jelentős a fagykár

Amint arról beszámoltunk, a tavaszi fagyok nem bántak kegyesen a magyarországi gyümölcsterméssel. A március 15-én érkező, sarkvidéki eredetű hidegbetörés még nem okozott különösebb károkat, ekkor mindössze a kajszi néhány fajtája virágzott, azok is csak a Dél-Dunántúlon. Más kajszifajták és gyümölcsfajok még jócskán virágzás előtt álltak.

A második hidegbetöréskor, március 27-én már az egész országban virágzott a kajszi- és az őszibarack, délen már a szilva és a cseresznye is. A többi gyümölcsfaj régiótól és fajtól függően 1-3 hétre volt a virágzás kezdetétől. Ahol mínusz 1-2 Celsius-foknál nem volt hidegebb, ott a virágzás előtt álló kultúrák nem, a virágzók pedig alig károsodtak.

A mínusz 3-4 Celsius-fokos lehűlések viszont már több tízszázaléknyi virágkárt okoztak a virágzó vagy pár nappal a virágzás előtt álló kultúrákban, különösen a kajsziban, az őszibarackban és a cseresznyében.