Fontos dologról adott tájékoztatást a NAV, pénz járhat vissza önnek is

2023.04.05. 10:01
Akinek valamilyen kedvezmény járt 2022-ben a személyi jövedelemadóból, és azt év közben nem érvényesítette, akkor az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá abban az esetben, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait – emlékeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, gyermekek után járó családi kedvezmény) a bevallásban érvényesíthető, függetlenül attól, hogy a magánszemély azt év közben adóelőleg formájában érvényesítette-e – derült ki az Infostart összefoglalójából.

Amint arra az adóhivatal emlékeztet, a 25 év alatti fiatalok tavaly is jogosultak voltak az adóalap-kedvezményre, nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. 

Ez pedig havonta 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet számukra.

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, ami az összevont adóalapot csökkentette, ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. Ezt azok vehetik igénybe, akik a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenvednek, illetve akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. Családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelő szülőknél 10 ezer forint, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 ezer forint, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.

Ezt most egy összegben vissza lehet igényelni, ha eddig a kedvezményt az érintettek nem érvényesítették.

A NAV arra is felhívta az emberek figyelmét, hogy amennyiben a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor az összeg kiutalásához meg kell adniuk a bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó milyen úton szeretné kézhez kapni a pénzt.

A további részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető az adóhatóság Infóvonalán, az 1819-es telefonszámon.