Zacher Gábor: Terjednek az okosdrogok Magyarországon

2023.04.06. 21:34
Zacher Gábor toxikológus szerint a fiatalok körében egyre népszerűbbek az okosdrogok, amelyek abban segíthetnek, hogy az elme minél hatékonyabban működjön. Magyarországon ezek csak receptre kaphatók, viszont problémát jelent, hogy a feketepiacon is könnyen beszerezhetők.

Az agyserkentők szedése eddig is elterjedt volt, azonban az utóbbi időben megjelent a stimulánsok legújabb változata, az úgynevezett okosdrogok. Az Egyesült Államokban például 2020-ra már 2,21 milliárd dollárra nőtt a piac éves forgalma.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OÉGYI) korábban közölte is, hogy az amfetamintartalmú készítmények szedése veszélyes lehet, valamint arra is figyelmeztettek, hogy 

a készítmény használatának népszerűsítése büntetőjogi felelősségre vonással járhat.

Zacher Gábor a Pénzcentrumnak azt nyilatkozta az okosdrogok szedésével kapcsolatban, hogy maga a történet nem új, egyszerűen csak a gyógyszerek változnak. Hozzátette: nem árt óvatosnak lenni, mert sajnos könnyen rá lehet szokni ezekre a drogokra. Mivel ez egy stimuláns hatású vegyület, hatására felmegy a vérnyomás, élénkebbé válik, aki beszedi, ezáltal a pulzusa is megemelkedik, kitágul a pupillája, és úgy érzi, tele van energiával – fogalmazott.

A toxikológus elmondta azt is: nem lehet megmondani, hogy a szer miképp fogja kifejteni a hatását, így

akár extrém helyzetek is előfordulhatnak, a túladagolásába pedig bele is lehet halni.

Kiemelte, hogy Magyarországon Ritalin néven fut ez a fajta gyógyszer, csak receptre kapható, szigorú szakorvosi felügyelete mellett, de már a feketepiacon is megjelent a készítmény.