15 centis hótakaróra kell készülni

D ATI20230406008
2023.04.07. 06:07
Pénteken eső, havas eső, néhol havazás is várható, napközben 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. Az ország egyes részein 10-15 centiméteres, a Zempléni-hegységben akár ezt meghaladó vastagságú hótakaró is összegyűlhet.

Pénteken északkelet felől sokfelé kialakulhat eső, helyenként havas eső, kezdetben északon és északkeleten havazás is. Legkésőbb a délnyugati tájakra érkezik meg csapadék. A Dunántúlon és a középső tájakon többfelé élénk, erős lehet az északnyugati szél. Hajnalban mínusz 3 és plusz 3 fok közötti minimumokra van kilátás – írja az Időkép.

Napközben 2 és 12 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb, nyugaton, délnyugaton a magasabb értékeket.

péntek.png
Fotó: Időkép

Friss, tapadó hó várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken három vármegyére adott ki figyelmeztetést havazás miatt. Mint írják, az északkeleti országrészben péntek késő délelőttig újabb hullámban, változó intenzitással várható havazás. Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye térségében (illetve Hajdú-Bihar vármegye északkeleti felén, valamint Borsod keleti, északkeleti részén) síkvidéken további 5-10 centiméter,

lokálisan akár 10 centimétert is meghaladó friss tapadó, olvadozó hóréteg alakulhat ki.

Így a Nyírségben, illetve Hajdú északkeleti részén síkvidéken is összességében (a csütörtökön lehullott mennyiséggel együtt) 10-15 centiméteres, a Zempléni-hegységben akár ezt meghaladó vastagságú hótakaró is összegyűlhet.

A Bükk és a Mátra térségében jellemzően 3-7 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Pénteken napközben fokozatosan gyengül, illetve esőbe, havas esőbe vált a csapadék északkeleten, ezt követően a hótakaró erőteljesebben olvadni fog.

havazás.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A fejünk is belefájdulhat

Pénteken is kettős fronti hatás várható, így fejfájás, migrén, vérnyomásproblémák, keringési panaszok, szédülés, rosszullét, alvászavar, dekoncentráltság, tompaság egyaránt jelentkezhet. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Az idősek és a keringési panaszokkal küzdők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést, valamint a stresszt. Kopásos és gyulladásos jellegű ízületi problémák egyaránt jelentkezhetnek. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a borongós idő lehangoltságot okozhat.

Önnél is havazik? Fotózza le!
Küldje el nekünk!

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)