Erdő Péter: Jézus feltámadása örömhír és küldetés

2023.04.08. 20:56
Jézus feltámadása örömhír és küldetés – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a zsúfolásig megtelt székesegyházban arról beszélt: „a halált legyőző Üdvözítő senkit nem zár ki irgalmasságából, mindannyian részesülhetünk a feltámadásban és az örök boldogságban, ha befogadjuk őt. Mert Isten végtelen szeretete magához emel ebből a világmindenségből az ő felfoghatatlanul gazdag életébe”.

Az örök élet, a feltámadás ígérete fontosabb minden más emberi felfedezésnél. Aki rátalál, annak életében nincs helye a szomorúságnak, az nem hiheti, hogy értelmetlen az élete

– hangsúlyozta Erdő Péter.

A bíboros úgy fogalmazott: „ha mi, emberek Istennel találkozunk, mindig lenyűgöz minket a titok. Borzong és ujjong a szívünk, mert megérezzük, hogy ő minden képzeletet felülmúló óriás. Isten szeretetének ellenállhatatlan hatalma szétszakítja körülöttünk az idő burkát és a kozmosz határait”.

Homíliája végén a főpásztor arra kérte a híveket: menjenek, és adják hírül mindenkinek, hogy „többek vagyunk, mint amire sokszor becsüljük magunkat, hogy nincs más boldogság, mint az, ami az irgalomból, a megbocsátásból, a figyelmes, a mindenét megosztó szeretetből fakad”.

El kell kezdeni szeretni minden embert itt, a földön, hogy az örök boldogságban is társak legyünk

– mondta Erdő Péter.

Az ünnepi liturgia keretében a jelenlévő hívek megújították keresztségi fogadalmukat. A szertartás végén a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül. Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.