Deutsch Tamás: Az amerikai nagykövet legitimálja Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseit

D KOS20211114025
2023.04.08. 07:11
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az amerikai nagykövet legitimálja az antiszemita kijelentéseket azzal, hogy korábban meghívta széderestjére Gyöngyösi Mártont, a Jobbik – Konzervatívok elnökét és EP-képviselőjét. A kormánypárti politikus szerint ez provokáció minden jóakaratú magyar emberrel és a zsidó közösséggel szemben.

Korábban az Index is megírta, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke és EP-képviselője is részt vett a David Pressman budapesti amerikai nagykövet által szervezett szédervacsorán.

A pészah a zsidó húsvét ünnepe, amikor a zsidó nép az egyiptomi rabszolgaságból való kimenekülést ünnepli nyolc napon át, amelynek első estéje a szédereste. Erre az alkalomra kapott meghívást többek között Gyöngyösi Márton is.

Gyöngyösi meghívásáról Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is elmondta véleményét a Magyar Nemzetnek. A politikus kijelentette: David Pressman legitimálja az antiszemita kijelentéseket azzal, hogy meghívta Gyöngyösi Mártont az amerikai nagykövetségen tartott széderestre.

A rendszerváltoztatás óta eltelt több mint harminc év legnagyobb felháborodást kiváltó antiszemita megnyilatkozása Gyöngyösi Mártonhoz kapcsolódik

– mondta el a lapnak Deutsch Tamás.

Ennél virtiglibb antiszemita kijelentést, mint amit Gyöngyösi Márton tett – zsidó származású emberek listázása, nemzetbiztonsági kockázat elemzése – csak a 20. század legsötétebb korszakaiból találhatunk. Provokáció minden jóakaratú magyar emberrel, valamint a magyarországi zsidó közösséggel szemben egy ilyen embernek a meghívása a legnagyobb zsidó ünnep alkalmából tartott amerikai nagyköveti vacsorára

– közölte a kormánypárti politikus, utalva arra, hogy 2012-ben Gyöngyösi Márton azért szólalt fel az Országgyűlésben, mert szerette volna, ha készül egy lista azokról a zsidókról, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországon.

Teljesen mindegy, hogy valaki mit tett a múltban, mivel ha kormánykritikus véleményeket hangoztat, akkor azt az amerikai nagykövet szereti

– jegyezte meg Deutsch Tamás.

Szerinte az egészben a legdöbbenetesebb, hogy mindehhez segédkezett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, aki szintén részt vett a vacsorán.

A 150 ezres magyar zsidó közösség szándékaival éles ellentétben állnak a történtek

– tette hozzá a Fidesz politikusa.

(Borítókép: Deutsch Tamás 2021. november 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)