Megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet Budapesten

D MTZ20201028001
2023.04.08. 11:24
A tavaszias időjárás és a napsütötte délutánok helyett hidegrekordok döntésével vághattunk neki az idei húsvéthétvégének, ugyanis a csütörtöki csúcsot követően megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet 26 éves fővárosi rekordja is pénteken – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A rekordot április 7-én a budapesti János-hegyen mérték, ahol csak 2,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel pedig új fővárosi, egyben legalacsonyabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született.

AZ OMSZ hozzáteszi: a korábbi rekord 3,8 Celsius-fok volt, amit a Budapest, Széchenyi-hegy állomáson mértek még 1997-ben, 26 évvel ezelőtt.

Az áprilisi tél országos szinten is megfigyelhető volt pénteken, a szolgálat adatai szerint pénteken országos szinten 9,3 fokkal volt alacsonyabb a maximum a klimatológiai átlaghoz képest.

Nem ez azonban az egyetlen rekord, amelyet a napokban átírtak. Ahogyan arról az Index beszámolt, megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet húszéves rekordja csütörtökön Kékestetőn. 

Április 6-án Magyarország legmagasabb pontján ugyanis mínusz 2 Celsius-foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, ez pedig átírta az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordját. 

A télies időjárás ráadásul várhatóan még pár napig kitart. Szombaton a felhős, borongós időben többfelé várható eső, zápor, de kezdetben északon és északkeleten havas eső, illetve hószállingózás is előfordulhat. Csak néhol lehet élénk a szél. A hőmérséklet a mai délután is csak 6 és 11 Celsius-fok között alakul majd. 

Húsvétvasárnap is érdemes minél kevesebb időt a szabadban tölteni, ugyanis gyakran takarhatják felhők a napot, és helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat. Nyugaton élénk lehet az északias szél. A hőmérséklet azonban már növekszik, napközben 9–15 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők.

Arról, hogy miképp lepte el a hó Magyarországot az elmúlt napokban, ebben a galériánkban nézhet fényképeket.

(Borítókép: Az Erzsébet-kilátó a János-hegyen 2020. október 28-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)