Az Országgyűlési Őrségre támadt egy amerikai férfi

2023.04.12. 09:54
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bíróság elé állított egy húszas évei elején járó amerikai férfit, aki április 4-én hajnalban ittasan, a láncon átlépve megpróbált bemenni az Országgyűlés előtti elzárt területre, majd az őrségre is rátámadt.

A vád szerint a 21 éves amerikai állampolgár 2023. április 4-én, éjjel 2 órakor ittasan megközelítette a Parlament egyik kapuját, és megpróbált az elzárt területre a záróláncot átmászva bejutni. Ezt látva az Országgyűlési Őrség szolgálatban lévő tagja először magyar, majd angol nyelven is távozásra szólította fel.

A férfi az ismételt felszólítások ellenére sem ment el, ehelyett többször megpróbálta a láncot átlépni, melyet az országgyűlési őr úgy akadályozott meg, hogy a tenyerével a vállánál eltolva tartóztatta fel a fiatalt. Ezt követően a férfi először elfutott a Szalay utca irányába, majd a Parlament XVII-es kapujával szemben található láncot kikerülve belépett az elzárt területre, és ott ököllel többször is az őr felé ütött.

Az ütések egyike eltalálta a főtörzsőrmester orrát, aminek következtében 8 napon belül gyógyuló vérző sérülést szenvedett.

A nyomozó ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki, és a büntetőeljárási törvény eljárásgyorsító intézkedéseit alkalmazva az elkövetéstől számított 55 órán belül a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé állította – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A bíróság a váddal egyezően elítélte a férfit. A bíróság egyetértett a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség tárgyaláson előterjesztett büntetési indítványával is, így a vádlottat egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte és 2 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet jogerős. 

Az eseményeket biztonsági kamera rögzítette.