Újabb sztrájk jön az iskolákban, és hamarosan kiderül, mi a kormány ajánlata

2023.04.12. 09:53
A státusztörvény bevezetése esetén több mint 4100 pedagógus hagyná el a pályát – ezt mutatja szerda délelőtt az aHang felmérése. Továbbra is nagy az elégedetlenség a tanárok körében, így nem véletlen, hogy április végére újabb munkabeszüntetéssel készülnek.

Április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ezzel együtt az érdekképviselet hálózatépítésbe is kezdett – közölte a Népszavával Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Céljuk, hogy minél több tankerületben jöjjenek létre olyan csoportok, amelyek nemcsak a sztrájk szervezésében aktívak, hanem a tájékoztatást, információáramlást is elősegítik.

Mint ismert, évek óta folyamatosak a tiltakozások a hazai iskolákban, a rendkívül alacsony béreken, a komoly munkaterheken, és a sztrájktörvény módosításán túl az elmúlt időszakban a státusztörvény volt az, ami leginkább felháborította a tanárokat.

Noha a kormány és a szakszervezetek között több egyeztetés volt az elmúlt időszakban, illetve a felek ma is találkoznak, az érdekvédők szerint még mindig nem világos, hogy mi a döntéshozók célja azzal, hogy idén június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az aHang felmérést indított, hogy egyértelművé váljon, hányan hagynák el a pályát a státusztörvény bevezetése esetén. Szerda délelőttig több mint 4100 tanár jelezte, hogy távozna.