Közel 20 millió forintot csaltak ki egy idős férfitól a telefonos csalók

2023.04.12. 11:37 Módosítva: 2023.04.12. 11:51
Telefonos átverésben közel 20 millió forintot csaltak ki egy 90 éves férfitól, ugyanis elhitették vele, hogy egyik rokona balesetet szenvedett, és nincs, aki megtérítse a keletkezett károkat. Az ügyészség vádat emelt a csalókkal szemben.

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádirata szerint telefonos csalók 2019 decemberében az úgynevezett unokázós csalás módszerével akartak pénzt szerezni. A módszer lényege, hogy az egyik elkövető általában az esti órákban felhív egy időskorút, majd hivatalos személyként bemutatkozik, és elhiteti vele, hogy az egyik hozzátartozója balesetet szenvedett.

Ezután azt is felvezeti, hogy a balesettel jelentős anyagi kár keletkezett. Közben a sértett önkéntelen elszólásaiból nyert információkat a beszélő továbbítja társának, aki később átveszi tőle a telefont. A megtudott információk – például a nyugdíjas gyermekének a neve, egyéb személyes jellegű adatok – alapján a beszélgetést átvevő elkövető már mint a hozzátartozó beszél az áldozattal. 

Az időseket legtöbbször meggyőzi, hogy hallanak a hozzátartozójukként bemutatkozó személyektől olyan háttér-információkat, amelyek személyesek. Nem is gondolnak bele, hogy azokat valójában saját elszólásaikból rakták össze az elkövetők. Miután az idősek elhiszik, hogy hozzátartozójuk bajban van, legtöbbször minden anyagi segítséget igyekeznek megadni.

Jelen ügyben a két elkövetőnek sikerült kiszednie a kilencven év feletti, Szigethalmon lakó nyugdíjasból, hogy otthonában húszmillió forintot tart széfében. Rá tudták arra is venni, hogy azt adja át egy futárnak, akit ők küldenek el hozzá.

Az idős férfi ezután tizennyolc és fél millió forintot adott át a futárnak.

Az egyik vérszemet kapott elkövető még arra is vette a bátorságot, hogy visszahívja az idős urat. Közölte, hogy kevés lesz a pénz, és küldje el a maradék másfél millió forintot is. Erre azonban az idős férfi már nem volt hajlandó.

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség az ügyben minősített csalás bűntette miatt emelt vádat az elkövetők ellen – olvasható az ügyészségi honlapon.