Novák Katalin hivatala belement egy interjúba, aztán mégis lefújták

D NOE20230323102
2023.04.12. 09:29
Bő három hete a köztársasági elnök hivatalának sajtómunkatársa telefonon megkereste a Válasz Online szerkesztőségét, arról érdeklődve, hogy a portál készítene-e egy interjút a köztársasági elnökkel. Az egyeztetés megkezdődött, de a köztársasági elnök munkatársai olyan feltételt akartak szabni, amit a lap nem volt hajlandó teljesíteni, így a beszélgetés elmaradt.

A Válasz Online azt írta, hogy Novák Katalin megválasztását követően a lap újságírói többször is bejelentkeztek az államfőhöz, de mostanáig nem nyílt lehetőségük az interjú elkészítésére. Pár hete azonban a hivatal részéről kaptak egy telefont, és Novák Katalin sajtómunkatársa közölte, hogy elkészíthetik az interjút, majd el is indult a beszélgetés szervezése.

A részletes kérdéseket akkor még nem küldték át, de a tervezett beszélgetésben érintett témaköröket igen. Beszámolójuk szerint ezekre lettek volna kíváncsiak:

  • Az ukrajnai háború és béke kérdése. Mit képvisel Magyarország és elszigetelt-e a pozíciója? Hogyan lehet jól védeni a kárpátaljai magyarság érdekeit? Milyen helyszíni tapasztalatokat szerzett a határ mentén és Kijevben? Hogyan érintette, amikor közösségi médiában közölt álláspontját kormánypárti szavazók támadták? Milyen tapasztalatokat szerzett a visegrádi partnerekkel vagy a B9-csúcson résztvevőkkel?
  • Családpolitika és az oktatás fontossága. Biztonságban vannak-e most a jövő generációi, a magyar állam biztosítja-e fejlődésüket? Az államfő felemelheti a szavát például az oktatás érdekében? Tervez-e élni ezzel a lehetőséggel? Milyen megoldási javaslatok lehetnek a helyzet kezelésére? Tizenkét év kétharmados kormányzás után miért nincs politikai akarat az oktatás és az egészségügy – érintetteket is bevonó – átalakítására?
  • Alaptörvényből fakadó elnöki kötelezettségek. Hogyan sáfárkodik az állam a vagyonával? Mi kerülhet magánkézbe és mi nem? Fakadnak-e elnöki kötelezettségek, s ha igen, milyenek az Alaptörvényből a közvagyon védelmére? Gyengébb vagy erősebb-e az állam, mint a kétezres években?
  • Magyarország nemzetközi pozíciója. Hogyan fordulhat elő, hogy 26 tagállam a részleges forrásfelfüggesztésre szavaz a tanácsban? Mi kell ahhoz, hogy javuljanak az elromlott Brüsszel–Budapest-kapcsolatok? Miért találják meg a helyüket az együttműködésben a hozzánk hasonló múltú, fejlettségű közép-európai országok, és mi miért nem? Hogyan változtatta meg a háború az EU-n belüli erőviszonyokat? Elnökként mit tehet a helyzet javításáért?

Az elküldött témaköröket a Sándor-palota nyugtázta is, azokkal kapcsolatban kifogás nem érkezett. Így telt el másfél hét.

de Az előző hét szerdára kitűzött beszélgetésre végül nem került sor.

Időközben ugyanis arra kérték a Válasz Online-t, hogy cseréljék le az egyik interjúkészítő kollégát, s helyette inkább mást küldjenek. Ezt azzal indokolták, hogy a szóban forgó kolléga állítólag többször „személyében támadta” az államfőt, ezért őt az interjúért felelős munkatárs nem szerette volna a köztársasági elnökhöz engedni.

Az Index információi szerint egyébként az interjút Stumpf András és Ablonczy Bálint készítették volna (Vörös Szabolcs fotóssal),

és a köztársasági elnöki hivatal sajtómunkatársa Stumpf András személyét kifogásolta.

A lap leszögezte, hogy kollégájuk semmilyen durvaságot nem követett el Novák Katalinnal szemben, azt is megjegyezve, hogy aki így dönt, az nem érti az interjú műfaját. Az ugyanis nem magánbeszélgetés, így annak nem feltétele a személyes rokonszenv.

Az újságíró mindenkor szerkesztőségét és olvasóit képviseli, jól tehát akkor végzi a dolgát, ha magánérzelmeit akkor is az ajtón kívül hagyja interjúszituációban, ha azok kedvezőek az alanyra nézve. Meg akkor is, ha nem azok

– írta az esetről a Válasz Online, hozzátéve: egy szerkesztőség belső döntését még a köztársasági elnök köreiben sem lehet semmibe venni, újságíró kijelöléséhez ugyanis senkinek nincs joga.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)