Podcast készült Budapest ikonikus útjának történetéről

2023.04.13. 18:08
A Bartók Béla út titikai tárulnak fel annak a podcastműsornak az új részében, amelyet a We Love Budapest indított útjára nemrég.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Pesten innen, Budán túl címmel új podcastsorozatot indított a We Love Budapest az Index támogatásával, amelynek első részében a VII. kerület legendás negyedének, a Csikágónak a története tárult fel.

Megérkezett a következő rész, a fókuszban ezúttal a Bartók Béla út titkai állnak. A Bartók Béla út környékének első fénykora az 1910-es években, Karinthyék beköltözésével vette kezdetét, a helyi közösség segítségével pedig az elmúlt bő tíz évben sikerült a Bartókot újra olyan hellyé változtatni, amit ők is megirigyelnének.

Egymást érik a galériák, színházak, kávézók és éttermek, az ott lakók köszönnek egymásnak az utcán, a helyek tulajdonosai pedig munka után átjárnak egymás „boltjába” beszélgetni.

Kinek és minek köszönhetjük, hogy a Bartók szürke és zajos főútból újra igazi otthon lett? Kik és hogyan éltek itt? Hogyan jött létre az egymással és másokkal is együtt élni, működni képes közösség a Bartókon? Mi volt előbb? A szolgáltatások vonzották ide az érdeklődőket, vagy éppen fordítva? Milyen gyökerekhez lehetett visszanyúlni, és milyen volt a Bartók első virágkora? Ezekre a kérdésekre keresik a választ Saly Noémi művészettörténész-történésszel, a kávéházi kultúra szakértőjével, Jáki Mónikával, a Bartók Boulevard Egyesület főtitkárával, valamint a helyi lakosokkal és vállalkozásvezetőkkel. 

A műsorból kiderült, hogy miként változott a környék mocsárral és szőlőskertekkel tarkított „faluból” a Műszaki Egyetemnek, a Gellért Szállónak, a Szabadság hídnak és egy szegény árva gyerekből lett ingatlanmogulnak hála városias és bohém kerületté a századforduló után. A jelenben pedig kiváló példát hoznak fel arra, milyen jó dolgok születhetnek abból, ha az alulról és felülről jövő kezdeményezések összeérnek, és az önkormányzat segíti a civil erőket.

Akit érdekel a környék, itt hallgathatja meg a podcastet.