Koronavírus elleni gyógyszerekkel kereskedett egy budapesti orvos

2023.04.13. 08:46
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy orvossal szemben, aki a világjárvány kirobbanása idején koronavírus-betegségben szenvedőknek szánt gyógyszerekkel kereskedett. Az ügynek további 12 vádlottja van.

A vádirat szerint az orvos vádlott 2020-ban, a koronavírus-világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején az egyik budapesti kórházban dolgozott, és munkaköréből adódóan hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló olyan gyógyszerekhez, amelyek kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett voltak adhatók a betegeknek.

Az orvos 2020 novembere és 2021 februárja között, egy korábbi páciensének közreműködésével, több alkalommal jogellenesen értékesítette a kórházban kezelt betegeknek biztosított gyógyszereket olyan, kórházi ápoláson kívüli személyeknek, akik arra nem voltak jogosultak.

A vádlott alkalmanként jellemzően 80 ezer forint jogtalan előnyért kért, illetve kapott a gyógyszerekért, de volt olyan páciens is, akit pénzért cserébe soron kívüli orvosi ellátásban részesített, és mindezzel összesen több százezer Ft haszonra tett szert. Az orvos ezáltal az orvosi kötelezettségeit súlyosan megszegte, egyúttal a gyógyszerek eltulajdonításával az egészségügyi intézmény készletét csökkentette.

A vádirat szerint az ügy további két orvos vádlottja, valamint egy egészségügyi ellátást végző cég vezetője soron kívüli védőoltás felvételére jogosító, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást állított ki, amely arról szólt, hogy az adott személy egészségügyi dolgozó. Továbbá, egy biológusként dolgozó vádlott pedig negatív koronavírus-teszteredményről állított ki valótlan tartalmú igazolást külföldre utazáshoz, személyes megjelenés és tesztelés nélkül. Az ügy további vádlottjai a gyógyszerek, illetve soron kívüli ellátás érdekében vesztegető, vagy a valótlan tartalmú okiratokat felhasználó személyek. Az üggyel kapcsolatban egy nővel szemben külön eljárás folyik.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyógyszerekkel kereskedő orvost kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétségével vádolja, míg az ügy többi vádlottjával szemben vesztegetés, közokirat-hamisítás, vagy hamis magánokirat felhasználása a vád. A vesztegetéssel vádolt orvossal szemben a nyomozó ügyészség letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést, valamint az orvosi foglalkozás gyakorlásától való eltiltást indítványoz, az ügy többi vádlottja vonatkozásában – felelősségük arányában – felfüggesztett szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, vagy próbára bocsátásra irányul az ügyészi indítvány.