Visszaesés látszik a KSH legfrissebb számaiban

2023.04.13. 08:55
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva csökkent az építőipari termelés volumene, a feldolgozóipari ágak többségében is hasonló irány látható, ellentétben a járműgyártással.

Az építőipari termelés volumene az idén februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 11,8 százalékkal csökkent, a januárihoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 1,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH közleménye szerint a csökkenésben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal esett vissza a tavaly februárihoz képest.

A megkötött új szerződések volumene 44,4 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 36,6 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 49,7 százalékkal esett vissza a tavaly februári, magas bázishoz képest.

Mi történt az iparban?

Az ipari termelés volumene az idén februárban 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. januárinál 0,3 százalékkal nagyobb volt. A KSH tájékoztatása szerint az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

Az ipari export volumene 2,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 7,4 százalékkal, a 14 százalékos súlyú villamosberendezés-gyártásáé 42 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 12,2 százalékkal, a feldolgozóiparé 11,0 százalékkal visszaesett tavaly februárhoz képest.

A KSH tegnap közölte a friss inflációs adatokat, az erről szóló cikkünket itt találja.