Buda elit kerületeinek kedvez az új, 210-es busz útvonala

2023.04.15. 10:59
A májustól induló új járat a a XII. kerület hegyvidéki területei és a pesti belváros között teremt kapcsolatot, de az I. és II. kerület környéken élő lakóinak is könnyebbé teszi a közösségi közlekedését.

Vitézy Dávid még februárban fogalmazta meg, hogy érdemes lenne közvetlen buszjáratokat indítani a XII. kerület hegyvidéki területei és a pesti belváros között. Az ötlet mostanra beérett, a felvetést a BKK befogadta, így 

májustól az autók nélküli Lánchíd előnyeit kihasználva új BUSZJÁRAT INDUL, 210-es számmal.

Vitézy szavai szerint ez lehet a hegyvidék buszsávja a belváros felé, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem működik egy ritka 105-össel, (a járatok sűrítése  márciusban megtörtént), új hegyvidéki kapcsolatok létrehozása szükséges.

Az újonnan induló, 210-es busz a Svábhegytől az Istenhegyi úton, az Orbánhegyi úton és az Alagúton keresztül éri el a Lánchidat és azon keresztül a belvárost, majd az Andrássy úton és a Dózsa György úton át folytatja útját Angyalföld felé. A járat a Gyöngyösi utca és a Királyhágó utca között a 105-ös, onnantól a Svábhegyig, valamint a Normafáig a 212-es busszal halad közös útvonalon, a 105-össel a közös szakaszon felváltva közlekednek. 

A közlekedési szakember úgy látja, ha ez beválik, később akár az összes 105-ös felmehet majd a budai Hegyvidékre.

Az új járat indításáról Karácsony Gergely főpolgármester is posztolt, azt hangsúlyozva, hogy a Lánchídon torlódás nélkül lehet növelni a közösségi közlekedés szerepét, így több városrészt is összeköthetünk egymással.

Az új, 210-es busz a tervek szerint reggeltől kora estig közlekedik, és csúcsidőben 15, csúcsidőn kívül 20 percenként indul majd a végállomásokról. A járat indulásával egy időben, május 1-től a 105-ös busz követési ideje megváltozik, de a legforgalmasabb közös szakaszon, Németvölgy és Angyalföld között a jelenlegi sűrűséggel indulnak majd a buszok. A térség végleges buszhálózatát, a járművek követési idejét a Lánchíd forgalmi rendjéről szóló döntést követően, az érintett térségben élőkkel és a kerületi önkormányzatokkal történő egyeztetés alapján határozzák meg, közölte a BKK.