A jeladós nyakörvet már megtalálták, de a lelőtt farkas teteme még sehol

2023.04.15. 13:32
Az elkövető megpróbálhatta megrongálni az eszközt, amelyet búvárok emeltek ki a Hernádból.

Több forrásból is úgy tudni, egyelőre csak a jeladós nyakörvét találták meg a Svájcból Borsodig vándorolt, majd itt valószínűleg lelőtt farkasnak. A tetemet nagy erőkkel keresik − írta meg a BOON Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hírportál.

A lap meg nem erősített információi szerint az elkövető a GPS-jeladót tönkretette a nyakörvön, amit aztán a Hernádba dobott, azonban a rádiófrekvenciás jeladó ennek ellenére tovább működött. Ez alapján találták meg a nyakörvet a hatóságok, amit „egyes hírek szerint” búvárok hoztak ki a folyóból. 

Mint azt  megírtuk , büntetőeljárás folyik a sajtóhírek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kilőtt farkas ügyében. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, egy szabolcsi vállalkozó lőhette le az állatot. A büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a természetkárosítást, a fokozottan védett állatok elpusztítását. Az M237 kódszámú farkas vándorútja Hidasnémeti környékén érhetett véget.

Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője lapunknak elmondta:

A vadásznak százszázalékos biztonsággal fel kell ismernie azt az állatot, amellyel vadászat közben találkozik. Ha ez nem történik meg, nem emelhet rá fegyvert.

Éppen ezért a szóvivő szerint ha valaki véletlenül lő ki egy farkast, az súlyos hiba, amelynek lesznek büntetőjogi következményei, ha viszont szándékosan lő ki valaki egy fokozottan védett állatot, az egyértelműen bűncselekmény.

A szóvivő hozzátette: az alapbüntetésen belül, ha valakiről bebizonyosodik, hogy éjjellátó célzókészülékkel lő ki egy fokozottan védett állatot, még orvvadászattal és bizonyos körülmények mellett állatkínzással is megvádolhatják, ami akár halmazati büntetéssel is járhat.