Karácsony Gergely: El kell jutnunk szeptemberig úgy, hogy járnak a villamosok

2023.04.15. 06:29
A főpolgármester elmondása szerint Budapest nagyon komoly befizetője a központi költségvetésnek. Véleménye szerint a fővárosnak mindaddig pénzügyi gondjai lesznek, amíg a kormányzat ellenük dolgozik.

Egyszerre vagyok szomorú és felháborodott. Azok a politikusok, akik azért kapják a fővárosi közgyűlésben a fizetésüket, hogy Budapestet képviseljék, azok ilyen hazugságokat terjesztenek. Meg kell nézni, hogy Tarlós főpolgármester úr idején mennyi pénzt adott az állam a fővárosnak. Nagyjából 20-30 milliárd forint pluszban volt a főváros és a központi költségvetés viszonya, a fővárosi költségvetés kapott a központi költségvetéstől. Most nagyjából ennek a fordítottja van, és nagyjából ekkora léptékben” − mondta el Karácsony Gergely az RTL Híradójának.

Budapest főpolgármestere szerint kevesebb pénzből infláció, energiakrízis és Covid-járvány idején többet nyújtani nem lehet. 

Az lenne a kutyakötelességük, hogy lobbiznak a kormányuknál annak érdekében, hogy ezt a várost ne tegyék tönkre szánt szándékkal. Ezt nem teszik meg, a saját esküjükkel mennek szembe, és valótlanságokat állítanak

− fogalmazott azokra a kormánypárti politikusokra utalva, akik azzal vádolják Budapest vezetését, hogy a főváros hibás gazdálkodása miatt alakult ki a költségvetési deficit.

Karácsony a csatornának elmondta, hogy fontos tudni azt, hogy a Fővárosi Önkormányzat nagyon nagy befizetője a központi költségvetésnek. Például van egy úgynevezett szolidaritási adó, amit tulajdonképpen önkormányzati adónak kellene nevezni. Ennek összege Tarlós főpolgármestersége alatt 5 milliárd forint volt, most 58 milliárd forint. 

Például ezt az adót be kéne fizetnünk, csak ha nincs miből, akkor nem biztos, hogy meg tudjuk tenni

− mondta.

A politikus úgy gondolja, hogy van egy pénzügyi helyzet, amit nekik rövid távon kezelni kell, ettől még nem fog megoldódni a főváros hosszú távú problémája. 

Valahogy el kell jutnunk szeptemberig. Úgy, hogy járnak a villamosok, és a villamosvezetők is megkapják a fizetésüket. Mindent meg fogunk tenni, hogy ezt a pénzügyi problémát legalábbis elnapoljuk. Megoldani egyébként nem fogjuk tudni, amíg a kormánynak ezt a Budapest-ellenes politikáját nem tudjuk megváltoztatni

− fogalmazott a városvezető.