Nem csitulnak a kedélyek az amerikai nagykövet és a magyar kormány között

ZS 4354
2023.04.17. 07:47
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer show-ban fejtette ki véleményét az amerikai nagykövet tetteiről. Szerinte eddig egyetlen nagykövet sem tartott sajtótájékoztatót, csak David Pressman, amit nem is ért a miniszter. De arról is beszélt, hogy szerinte Gyöngyösi Márton széderestre való meghívásával kényelmetlen helyzetbe hozta a többi vendéget.

Mint korábban beszámoltunk róla, Gyöngyösi Márton az amerikai nagykövetségen vett részt a széderesten, amire azóta többen is felháborodva reagáltak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az amerikai nagykövetség és személyesen David Pressman is hibázott, amikor meghívták a széderestre Gyöngyösi Mártont. De Gulyás Gergely még ennél is tovább ment, ugyanis felszólította a nagykövetet, hogy bocsánatot kellene kérnie.

Az amerikai nagykövetség szerintem e tekintetben hibázott, személyesen a nagykövet is hibázott, tényleg egyszerűbb lenne elnézést kérni, és azzal lehetne a legrövidebbre zárni azt, ami történt. Annál kellemetlenebbet, mint hogy a zsidó szervezetek vezetői magyarázkodnak, hogy ők ugyan nem ültek volna le Gyöngyösi Mártonnal vacsorázni, de ott szembesültek azzal, hogy ott van, felállni meg nem mertek, mert mégiscsak az amerikai nagykövet hívta őket, ennél kellemetlenebb helyzetbe hozni embereket. Más kérdés, hogy van, akit jobban, és van, akit kevésbé sajnálok a magyarázkodók közül, de ezt nehéz elképzelni

– mondta Gulyás.

Ezt követően arra is kitért a műsorban, hogy az amerikai nagykövet a napokban jelentette be, több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat Washington, hogy korlátozza Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez.

Egyik amerikai nagykövet sem érezte úgy, hogy sajtótájékoztatót kell tartani, de Magyarországon David Pressman igen, ami érthetetlen

– fogalmazott a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban még arról beszélt, az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek. Gulyás Gergely utalt arra, hogy az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon. 

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)