Az IDEA Intézet megmérte, mennyire szeretik Amerikát a magyarok

2023.04.17. 14:39
A felnőtt népesség körében közel kétszer többen gondolják azt, hogy a béke és a biztonság szempontjából kedvezőbb lenne a világnak, ha egy Donald Trump-karakterű elnök állna az Amerikai Egyesült Államok élén, mint amennyien Joe Bidennel kapcsolatban gondolkoznak hasonlóan – szögezte le az IDEA Intézet legfrissebb kutatásában.

Az Egyesült Államok megítélésével kapcsolatban jelenleg erősen megosztott a magyar társadalom, és a véleményeket jelentős mértékben meghatározza a pártszimpátia – derült ki az IDEA Intézet március közepén készített kutatásából.

A kormánypártok és a Mi Hazánk szavazói rosszabb, az ellenzéki szavazók pedig pozitívabb véleménnyel vannak az Amerikai Egyesült Államokról.

Hozzáteszik: sokan bizonytalanok a kérdésben, ugyanakkor egyértelműen többen vannak a magyar társadalomban azok, akik negatív attitűdöt táplálnak Washington politikai szerepvállalásával kapcsolatban, mint akiknek kedvező a véleményük.

Az ellenzékiek gyökeresen mást gondolnak

A felnőtt népesség körében közel kétszer többen gondolják azt, hogy a béke és a biztonság szempontjából kedvezőbb lenne világnak, ha egy Donald Trump-karakterű elnök állna az Amerikai Egyesült Államok élén, mint amennyien Joe Bidennel kapcsolatban gondolkoznak hasonlóan.

Az IDEA Intézet kutatása emellett rávilágított, hogy sokan bizonytalanok ennek a kérdésnek a megítélésében, és a megkérdezettek egynegyedének az a véleménye, hogy mindkét helyzet kedvezőtlen a világ számára.

A kérdésben igazán határozott véleménye a kormánypárti szavazóknak van: háromnegyedük a Donald Trumphoz hasonló elnöki karaktert preferálja inkább. A Mi Hazánk szavazóinak a fele ugyancsak pozitív várakozással van Trumppal vagy egy hozzá hasonló elnökkel kapcsolatban. Más pártok támogatóinak körében a volt elnök karaktere sokkal kevésbé népszerű, az is igaz viszont, hogy a Biden elnökről a béke és a biztonság garantálásának vonatkozásában pozitívan vélekedők csak az ellenzéki szavazók között vannak minimális mértékű többségben

– fogalmaznak a kutatás összesítésében, majd ismertetik: többen vannak azok (39 százalék), akik nem szeretnék, ha Amerika nagyobb szerepet vállalna Európa és a világ biztonsága érdekében, mint amennyien támogatnák ezt (30 százalék).

Emellett jóval többen gondolják azt (42 százalék), hogy az ország nem tartja be a diplomáciai és partneri szabályokat az EU-val való együttműködéskor, mint amennyien pozitívan vélekednek az együttműködésről (26 százalék).

A kormánypárti szavazók kétharmada nem ért egyet azzal, hogy az Egyesült Államoknak nagyobb szerepet kellene vállalnia Európa és a világ biztonságának érdekében: minden második Fidesz–KDNP-támogató nagyon határozottan, szűk egyötödük pedig valamivel bizonytalanabban ugyan, de inkább elutasítja ezt a felvetést.

„Lényegében hasonló állásponton vannak ebben a kérdésben a Mi Hazánk szavazói is” – fogalmaznak. 

Az ellenzéki szimpatizánsok többségére gyökeresen eltérő vélemény jellemző.

Hiszen kétharmaduk támogatja, hogy Washington nagyobb szerepet vállaljon Európa és a világ biztonsága érdekében, miközben csak alig több mint egynegyedük utasítja el ezt.

Kritikusak a kormánypárti szavazók

Még inkább kritikusak a kormánypárti szavazók Washington uniós együttműködési politikájával kapcsolatban: öt Fidesz–KDNP-szavazóból átlagosan négy úgy látja, hogy az Egyesült Államokra inkább nem jellemző az, hogy a partneri szabályokat betartva működne együtt az EU tagállamaival (a szimpatizánsok kétharmada kifejezetten nem tartja ezt a viselkedést az amerikai politikára jellemzőnek).

Az IDEA Intézet végezetül leszögezi: a Mi Hazánk-szavazók ebben az esetben is lényegében azonos állásponton vannak a kormánypártok támogatóival, az ellenzéki szavazók majdnem háromnegyede viszont inkább úgy gondolja, hogy Amerika betartja a partneri együttműködés alapvető szabályait. 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. március 6. és március 22. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével.