Lecsapott a jégeső több magyar településre

2023.04.17. 18:37
Hétfőn szinte az egész ország területén citromsárga figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt, ami esetenként szélerősödéssel, jégesővel is járhat. Székesfehérvár környéke nem is úszta meg szárazon, a közeli Lepsényt a jég is elverte.

Hétfő délután többfelé záporok, zivatarok alakították az időjárást, míg délen, délkeleten késő délután is többfelé találkozhatunk konvektív csapadékgócokkal. Az Időkép beszámolója szerint az első zivatarok Székesfehérvár környékén alakultak ki.

Míg a közeli Lepsényben apró szemű jég kísérte a zivatar átvonulását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre három vármegye (Vas, Győr-Moson-Sopron és Nógrád) kivételével szinte az egész ország területére ki adta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Mint írták, az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Hozzátették: a legalacsonyabb valószínűséggel az Alpokalján, illetve az északi területeken kell zivatarok kialakulására számítani. Az erősebb cellákat intenzív csapadékhullás (10-15 milliméter), kisebb méretű jég (1 centiméter jégátmérő), illetve átmeneti szélerősödés kísérheti. A keddre virradó éjszaka fokozatosan lecsengenek a zivatarok.

Az előrejelzések szerint kedden erősen vagy közepesen felhős idő valószínű rövidebb-hosszabb napos időszakokkal.

Elszórtan valószínű zápor, délen esetleg egy-egy zivatar is lehet, de az ország északi felén délután már nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szél élénk, a nyugati megyékben és az északkeleti harmadban időnként erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!