Tarolt a mobilkészülék-csere támogatása: 4,2 milliárd forint értékben vették igénybe

2023.04.18. 11:00
Március 31-én véget ért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülékcsere-támogatási programja, melynek keretében a hatóság összesen 4,2 milliárd forint értékben támogatta az elavult, 2G- és 3G-hálózaton működő telefonok cseréjét. A készülékcsere-programmal és a hozzákapcsolódó edukációs kampánnyal a 3G-hálózatok zökkenőmentes kivezetését kívánta támogatni a hatóság.

Az NMHH NetreFel készülékcsere-programja 2022. február és 2023. március között 20–40 ezer forintos támogatást biztosított, ha egy lakossági felhasználó 3G- vagy 2G-készülékét leadva új, legalább 4G-képes telefon vásárlása mellett döntött. A teljes országot lefedő csereponthálózat által közel 120 ezer fő vehetett igénybe támogatást új készülék vásárlásához az elmúlt 12 hónapban – közölte a hatóság.

A statisztikákból kiderül, hogy négy készülékcseréből hármat elektronikai áruházakban, egyet mobilszolgáltatók fiókjaiban bonyolítottak. A cserék legnépszerűbb modellje a Samsung Galaxy A13-as volt, a telefonjukat lecserélők 35 százaléka ezt a típust választotta. Dobogós még a Xiaomi Redmi 9AT (15 százalék) és a Nokia 225 (10 százalék) is.

A NetreFel készülékcsere-program legfontosabb konkrét eredményének az tekinthető, hogy a Telekom és a Vodafone 3G-hálózatának teljes, a Yettel 3G-hálózatának pedig részleges lekapcsolására zökkenőmentesen, fogyasztói panaszok nélkül kerülhetett sor 2022–2023-ban.

A készülékcsere-programot a 3G-hálózatok kivezetése miatt indították, hogy a frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználása, az 5G terjedése miatt a lakosság rendelkezzen az ehhez igazodó korszerűbb mobil eszközökkel.