Matolcsy György szerint nem igazságos a nyugdíjrendszer

2023.04.18. 07:37
Matolcsy György, Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint nem igazságos, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ugyanakkor elmondta, hogy egy új demográfia 2.0 kormányzati programra van szükség.

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa azt kérdezte Matolcsy Györgytől hétfőn a parlamentben, hogy mit lehet tenni az ellen az ordító igazságtalanság ellen, miszerint a három gyereket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb nyugdíjalappal indulnak, a kétgyerekes nők pedig 15 százalékkal kevesebbel, mint a gyermektelen kortársaik.

A jegybankelnök egyetért azzal, hogy nem igazságos, és ezért nem fenntartható az említett a helyzet, ezt orvosolni kell, amire nagyon sok technikai lehetőség van. Úgy véli azonban, sok olyan változtatásra van lehetőség, mely megnöveli a gyermekvállalási kedvet – számolt be az ATV.

Kiemelte, hogy tavaly is csak 88 ezer gyermek született, ezért

egy új demoráfia 2.0 kormányzati programra van szükség.

Matolcsy György azt is elmondta, hogy minden sikeres gazdasági felzárkózás az egészséges demográfián alapszik, és 2010-ben meg is indult a fordulat: a termékenységi ráta 1,23 százalékról felment 1,59 százalékra. Ugyanakkor „2016 óta a dinamikánk csökken” – emlékeztetett a jegybankelnök.

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján a képviselők beszéltek többek között az akkumulátorgyártásról, az ügyeleti rendszerről, a dolgozó magyarokról, az inflációról, a pápalátogatásról és a háborúról is. Az eseményről ebben a cikkünkben számoltunk be.