Szamurájkarddal ejtettek fogva egy férfit Kecskeméten

2023.04.18. 11:22
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntette miatt vádat emelt azzal az apával és fiával szemben, akik egy ismerősüket a házukba csalva szamurájkarddal foglyul ejtették és szabadon engedését a vita tárgyát képező autó vételárának megfizetésétől tették függővé. A férfi segítségére siető kiskorú ismerősét a kardot nyakához emelve fogva tartották.

A vádirat szerint a kecskeméti férfiak nehezményezték, hogy a fiatalabb vádlottnál tartott kutatás alatt a rendőrök lefoglalták az általa használt gépkocsit. Az elkövetők találkozóra hívták az ismerősüket azért, hogy rávegyék arra, működjön közre a kocsi visszaszerzésében. A férfi elzárkózott ettől. Időközben a rendőrség megszüntette az autó lefoglalását, és azt a jogos tulajdonosának kiadta.

A vádlottak úgy gondolták, hogy a sértett miatt nem kapták vissza az autót.

2022. június 18-án tudomást szereztek a Kecskemétre érkezéséről, így dohányvásárlás ürügyével magukhoz csalták. A férfi este kiskorú ismerősével érkezett az ingatlanhoz, ahova egyedül ment be.

A lakásban a fiatalabb vádlott kérdőre vonta, követelve az autót vagy annak vételárát. Mivel a sértett tagadta, hogy köze lenne a kocsihoz, a vádlottak a követelésüknek nyomatékot adva bántalmazták. Amikor a sértett hátrált, felkapták az asztalon lévő 40 cm pengehosszúságú szamurájkardot és azzal, illetve kézzel tovább ütlegelték a férfit, közölve, hogy csak akkor mehet el, ha fizet.

sajto2-2
Fotó: Magyarország Ügyészsége

A fiú megunva a várakozást többször dudált, mire őt is behívták a házba, majd tovább bántalmazták a férfit. A kiskorú a védelmére akart sietni, ekkor azonban az idősebb vádlott a szamurájkardot a nyakához emelte, és közölte, hogy ha beleszól, megöli.

A sértettek közel egy órán keresztül sikertelenül próbáltak megszökni, mert a férfiak mindannyiszor a fiú nyakának szegezték a kardot, és megfenyegették őket. Végül a vádlottak figyelmetlenségét kihasználva a sértettek egy óvatlan pillanatban kirohantak a házból. Menekülés közben az idősebb férfi az utcán elesett, mire a fiatalabb üldözője utolérte, belerúgott, és elvette a táskáját.

Az ügyészség az apát és a fiát az emberrablás súlyosabban minősülő – felfegyverkezve és részben 18 év alatti sérelmére elkövetett – bűntettével vádolja, és ezért mindkettejükkel szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A letartóztatásban lévő, valamint bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlottak ügyében a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.