18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A tizennegyedik emeletről lógott ki egy nő Budapesten, három rendőr mentette meg

2023.04.18. 11:03

Nagyjából ötven méter magasról lógott ki egy asszony egy tizenhét emeletes toronyház tizennegyedik emeletéről. Három rendőr lélekjelenlétének köszönhető, hogy sikerült megmenteni.

„Volt egy bejelentésünk április 13-án délután egy férfitól, aki mindenféle baljós előjellel találkozott otthonában, a nejével azonban nem – elevenítette fel a napot Bécsi Zoltán főtörzsőrmester a BRFK Facebook-posztjában. – Holttest hiányában volt remény, hogy életben van az elkeseredett asszony, bár az nem volt egészen megnyugtató, hogy senki nem tudta, hol lehet, a telefonját nem vette fel.”

A környéken megkezdték a keresést, és meg is találták a nőt. Egy 17 emeletes toronyház 14. emeletének lakója jelezte, hogy látott valakit a folyosó ablakában – a falon kívül, a rácson függeszkedve.

„Azonnal az épülethez mentünk, kocsiból ki, futólépés a ház kapuja felé, szerencsére jött egy lakó, aki beengedett bennünket – vette át a szót Tóth Martin főtörzsőrmester. – Ahogy kiléptünk a tizennegyediken a liftből, megláttuk a nyitott ablakot a folyosó végén. A nő egy nagyobb vázát használt lépcsőnek, arra állva lépett ki a párkányra a védőrács fölött… Mikor odaértünk, már az épület síkján kívül volt, szembefordulva a korláttal, abba kapaszkodva lelógatta magát, teste tehát az eggyel alattunk lévő emelet magasságában volt. Leguggolva meg tudtuk ragadni a két csuklóját, és tartottuk, mást abban a helyzetben nem nagyon tudtunk csinálni.”

Egy pillanatra megfordult a fejében, hogy bilinccsel rögzíti, de mivel egy kimondottan filigrán, vékonycsontú asszonyról volt szó, akinek átlagosnál kisebb, keskenyebb kézfejére rácsúszott a kabátujja, így őt biztonsággal a bilinccsel „rögzíteni” jóformán lehetetlen lett volna.

Tartották, ahogy csak tudták: egyikük fejjel támasztotta ki magát a korláthoz. 

„Nagyobb gondot jelentett a patthelyzet: rádiózni nem tudtunk, mivel minden kezünk végig foglalt volt, behúzni a keresztvasak miatt szintén képtelenség volt. Gyámolítottunk ráadásul egyáltalán nem akarta, hogy megmentsük, ezt többször elmondta, sőt: tevőlegesen is küzdött, elrúgta magát a faltól, rángatózott, mindent megtett azért, hogy lezuhanjon” – magyarázta Tóth Martin.

„Mondjuk úgy, hogy én voltam a mentesítő második hullám – folytatta Poór Tibor főtörzsőrmester. – Először én is a 14.-re mentem, hogy segítsek kollégáimnak, aztán másodpercek alatt megszületett a módosított terv: a tizenharmadikra leszaladva már robogtam is a folyosó végére, az ablaknál csüngő alak irányába. Velem nagyjából szemben volt az asszony válltól lefelé, míg bajtársaim egy szinttel feljebb fogták kezeit… Egyetlen megoldás kínálkozott abban a helyzetben, hosszan ötletelni, tervezni nem volt idő.

Ablak ki, átkaroltam a nő törzsét, felordítottam, hogy fogom, abban a pillanatban ők elengedték, én meg berántottam a folyosóra.

Korábbi, jóformán önkívületi, sokkos állapota átváltott, elcsendesedett, együttműködővé vált, a biztonság kedvéért azért fogtam.”

A körzeti megbízottak az épület előtt átadták az asszonyt a mentőknek, akik előbb az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe szállították a nőt a magának okozott csuklósérülése miatt, majd a Nyírő Gyula Kórház Pszichiátriai Osztályára vitték tovább. Értesülések szerint az asszony magánéleti problémákkal küzdött.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-000-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/