Májustól további két vármegyében élesedik az új ügyeleti rendszer

2023.04.18. 07:54
Május 1-jével Komárom-Esztergom és Békés vármegye is átáll az új ügyeleti rendszerre, mely az ország többi részén fokozatosan lép életbe az év végéig.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az alapellátási ügyeletet 2023. május 1-től Komárom-Esztergom és Békés vármegyében is, majd az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel (háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet) biztosítja minden rászoruló számára. 

Az új ügyelet telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen 1830. A beteg ezen a számon szakszerű tanácsot kap, szükség esetén pedig a diszpécser a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küld, bármely településen is tartózkodjon a páciens. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00–08.00 között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható.

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az alapellátási ügyelet. Mint írják, az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Fokozatos átállás

Az Országgyűlés végül 2022 decemberében fogadta el azt a törvénycsomagot, amely az alapellátás átalakítását is lehetővé tette. Sok egyéb változás mellett az ügyelet megszervezése immár az Országos Mentőszolgálat feladata, az ország fokozatosan áll át az új ellátási formára

Mint arról több ízben is írtunk, másfél éves pilotprogram után a sort Hajdú-Bihar vármegye kezdte, majd márciusban Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élesedett a rendszer. Április 1-től negyedikként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye csatlakozott. Az alapellátást érintő változásokról korábban szájbarágót is készítettünk, ezt ide kattintva érheti el.