Teljes átalakuláson megy keresztül Újpalota

2023.04.19. 19:41
Néhány hónap múlva már nagyobb biztonságban, kényelmesebben lehet közlekedni a XV. kerületi Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, ahol tavaly ősszel kezdődött nagyszabású felújítás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában.

A BKK beruházásában mintegy 1,3 kilométer hosszú útszakasz újul meg Újpalotán. A nyárig tartó korszerűsítéssel jelentős változások történnek az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, ezzel egy időben a BKK a Szentmihályi út egy részét is átépíti – közölte a  a közlekedési vállalat.

  • Akadálymentes lett a 69-es villamos Fő téri megállóhelye, ezért a járat utasainak könnyebb használniuk a járműveket; az alacsony padlós villamosokról a babakocsival, a nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozottak is fel- és leszállhatnak a peronoknál.
  • A terveknek megfelelően halad az útpályaszerkezet megújítása az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában. A BKK több helyen felújítja a járdákat és a szegélyeket, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítja az akadálymentes és biztonságos közlekedést.
  • Folyamatban van a közvilágítás korszerűsítése, valamint a szükséges víznyelők és csatornaaknák átépítése is.

A Szentmihályi úti átépítés még hátravan

Az építési munkák előreláthatólag nyárig tartanak, addig a BKK

  • valamennyi érintett útszakaszra felviszi a legfelső, úgynevezett kopóréteget jelentő hengerelt aszfaltot;
  • a Szentmihályi út csaknem 225 méteres szakaszán kicseréli a kötő- és kopóréteget;
  • három új gyalogosátkelőt alakít ki a felújítási területen, hogy a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá váljon az útszakasz, valamint
  • 25 új fát és csaknem 6500 cserjét ültet.

Az Erdőkerülő utca – amíg az útépítési munkák indokolják – előreláthatólag április végétől ismét egyirányú lesz a Zsókavár utca felé. A kopóréteg építésekor a Zsókavár utcában is ideiglenes forgalmi változásokra kell számítani, ennek részleteiről később tájékoztatnak.