Megvan a Budapest Airport új vezérigazgatója

2023.04.19. 19:20
Kam Jandu veszi át a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját május 1-jétől a Kanadába távozó Chris Dinsdale-től – közölte a Budapest Airport szerdán.

Kam Jandu 2009-ben csatlakozott a vállalathoz; az elmúlt 14 évben – egyéves megszakítással – szaktudásával folyamatosan támogatta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlődését – írták. A szakember kezdetben légi közlekedési igazgatóként, 2013-tól kereskedelmi igazgatóként, majd 2022 végétől kereskedelmivezérigazgató-helyettesként vett részt a vállalat stratégiai célkitűzéseinek megvalósításában.

A Budapest Airport március elején jelentette be, hogy Chris Dinsdale július végén távozik a vállalat éléről, mivel elnök-vezérigazgatói pozíciót fog betölteni a Calgary Airport Authority vállalatnál, amely két repülőteret, köztük a Calgary Nemzetközi Repülőteret üzemelteti Kanadában. Az Igazgatóság mérlegelése és a részvényesek jóváhagyása után a Budapest Airport vezérigazgatói tisztségét május 1-jétől Kam Jandu jelenlegi kereskedelmivezérigazgató-helyettes veszi át – olvasható a társaság közleményében.

A Budapest Airport Zrt. tavaly októberi tájékoztatása szerint a vállalat a 2021-es pénzügyi évet 143 millió euró nettó árbevétel mellett 87,6 millió euró veszteséggel fejezte be, az előző évinél a bevétel 25 millió euróval volt több, a veszteség 22 millió euróval kevesebb. A Budapest Airport részvényeinek 55,44 százaléka az AviAlliance, 23,33 százaléka a Malton, 21,23 százaléka a Caisse de dépôt et placement du Québec tulajdonában van.

A kormány visszavásárolná a budapesti repteret

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter április elején úgy fogalmazott, a budapesti repülőtér stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos – szögezte le.

Hozzátette: az előkészítő megbeszélések már folynak a Budapest Airport tulajdonosával az értékesítés feltételeiről és az árról. Mint fogalmazott, a megegyezés mindkét szereplő számára fontos, és az üzletet az év végére le lehet zárni.