Gyurcsány Ferenc keményen odaszólt az ellenzéknek

PAP 0554
2023.04.19. 07:29
Az ellenzék együttműködésre van ítélve – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, frakcióvezetője kedden Egerben egy lakossági fórumon. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: „Aki ebből kilép vagy ezt veszélyezteti, az az ellenfelünk: aki nincs ellenük, az velük van.”

Magyarországnak el kell döntenie, hová tartozik, a Demokratikus Koalíció azokat képviseli, akik úgy gondolják, az országnak az európai együttműködés részének kell lennie – jelentette ki a pártelnök. 

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország a történelem folyamán általában nem tévútra tévedt, hanem tévútra vezették, és most is ez történik.

Ez a kormány nem cselekszik: Orbán állandóan háborúzni akar, miközben az emberek hétköznapi életében fontos dolgokról nem beszél

– mondta a DK elnöke, aki szerint ezzel szemben ők szeretnének nyugodt világban élni és arról diskurálni, hogyan lesz könnyebb az élet Magyarországon, és hogyan viszik többre a gyerekek. Ez éles konfliktus, melynek egyik legvilágosabb álláspontját ellenzéki oldalon a DK képviseli – közölte. 

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország a „nyugatos világhoz” tartozik, és a DK arra kapott felhatalmazást szavazóitól, hogy egy normális, egyszerű európai életet alakítson ki.

Jelezte: ehhez jobb oktatást és egészségügyet, egymásra jobban vigyázó szociális gondoskodást és erősebb településeket hoznának létre. Ám meggyőződésük szerint miközben egy kormánynak feladata vigyázni a társadalomra, nincs dolga azzal, a családok hogyan rendezzék be az életüket.

Előadásában Gyurcsány Ferenc „az elmúlt egy év egyik legnagyobb közös drámájának” nevezte azt, hogy az emberek körülbelül egyhavi jövedelme „a semmibe veszett”. „A kormányfő ezt a háború számlájára írja, holott miatta szegényedik az ország, mert ő rosszul vezeti” – mondta.

Jogot az iskoláknak

A pedagógusok jogállását szabályozó törvénytervezetről szólva azt mondta: a DK azért küzd, hogy a települések visszakapják a jogot, hogy legyenek saját iskoláik, és eldönthessék, ott milyen szellemiségű oktatást akarnak.

Leszögezte: ahhoz, hogy a magyar gyerekek versenyképesek lehessenek Európában és a világban, nyitottan és személyre szabottan kell nevelni őket, ehhez pedig a pedagógusokat a státusztörvény tervezetével szemben nem szabályozni, hanem támogatni, segíteni kell.

Gyurcsány Ferenc szerint annak, hogy még mindig a jelenlegi kabinet irányítja az országot, az az oka, hogy „elképesztő nehéz egy olyan hatalommal szemben küzdeni, amely a tisztességes politikai verseny játékszabályait mindennap megszegi”. Orbán és társai elfoglalták és szétszedik a demokratikus nyilvánosságot – mondta.

A Fidesz világával, szemléletével szemben állóknak kötelességük együttműködve fenntartani annak a reményét, hogy lehet más Magyarországot építeni. Nincs egyéb választás, mint a jelenlegi hatalom vagy egy európai, polgári, demokratikus Magyarország. Ezért az ellenzék együttműködésre van ítélve. Aki ebből kilép vagy ezt veszélyezteti, az az ellenfelünk: aki nincs ellenük, az velük van

– fogalmazott.

Eger politikai helyzetét bonyolultnak nevezve a pártelnök közölte: arra a helyieknek kell megtalálniuk a nekik megfelelő választ, megoldást.

Pártjáról szólva azt mondta, a DK-ról a választók nem hallanak rossz történeteket. „Vigyázunk egymásra” – fogalmazott, hozzátéve: nagy munkával akkora közösséget építenek, amely a Fidesszel szemben lévő világot együtt tudja tartani.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt 10 évben erre sokaknak nyílt lehetőségük, ám más nem csinálta meg. Ugyanakkor ma a DK-nak annyi szavazója van, mint az összes többi ellenzéki pártnak együtt, azaz a választók ezt a feladatot és az ezzel járó felelősséget a Demokratikus Koalícióra bízták – szögezte le.

Kérdésre válaszolva saját politikai szerepvállalására vonatkozóan azt mondta: sok tízmilliárd forintot öltek bele abba, hogy az ország nagyobb része azt higgye: „Gyurcsány lánykori neve maga az ördög”.

Olyat kell vezetőnek jelölni, aki esélyes, márpedig Dobrev Klára „nem miattam, hanem ennek ellenére” a legesélyesebb – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)