Már szerelik az első magyar zöldhidrogén-termelő berendezést

2023.04.19. 13:17
Megérkezett a Bükkábrányi Energiaparkba az a komplex rendszer, amely a napelempark túltermelésekor szabályozottan, tisztán zöldáramból állít elő hidrogént – közölte az energiapark.

Az MTI híradása szerint a projekt Magyarországon először állít elő zöldhidrogént. A napelemparkok termelése közismerten időjárásfüggő, csúcsidőszakban túlkínálat léphet fel a nappal termelt áramból.

Az egyik megoldás, hogy a feleslegessé vált árammal hidrogént termelnek – írják a közleményben.

Ennek a power2gas nevű technológiának ipari léptékű tesztelésére és a dinamikus működtetés tanulmányozására vállalkozott a Bükkábrányi Energiaparkot működtető Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

A naperőmű által termelt áramot felhasználva az elektrolizáló hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogént nyomásfokozást követően palackokban tárolják, az oxigént pedig a légkörbe engedik.

A zöldhidrogénnek nevezett végtermék ráadásul olyan magas minőségű – úgynevezett labortiszta –, hogy akár gyógyászati vagy egyéb tudományos célú felhasználásra is alkalmas,

de természetesen az üzemanyagcellákhoz is megfelelő üzemanyag lehet a közlekedésben.

A pilotprojekt további újdonsága, hogy egy dinamikus és intelligens irányítástechnikai rendszer vezérli majd a technológiát, aminek optimalizálását a Szegedi Tudományegyetem vállalta.

Bakos Imre, a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. projektvezetője a közleményben kifejtette, a jelenlegi fejlesztés azért is jelentős, mert a 2021-ben meghirdetett nemzeti hidrogénstratégiával összhangban

első bizonyítéka annak, hogy a hidrogénnek valódi szerep juthat az energiafüggetlenség erősítésében, a tömegközlekedésben és számos egyéb ipari felhasználás zöldítésében.

A projekt megfelel az EU azon törekvésének is, hogy 2030-ig 10 millió tonna hidrogént állítsanak elő a kontinensen.

A részben uniós innovációs pályázati támogatással megvalósuló kísérleti fejlesztés

várhatóan augusztustól kezdhet el üzemelni.

Bükkábrányban a napelempark csaknem 65 000 polikristályos napelemet működtet, csúcsteljesítménye meghaladja a 22 megawattot (MWp). Az egykoron a Mátrai Erőművet tápláló külszíni fejtésű lignitbánya a napelemparkkal új életre kelt.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.