Eljárást indított a Médiatanács, mert a Hír TV-n jó hírnek nevezték meleg párok kivégzését

D MTZ20210904012
2023.04.20. 17:49
Sértheti az emberi méltósághoz való jogot, és a kirekesztés gyanúját is felveti a Sajtóklub március 26-án sugárzott adásának egy részlete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerint, a testület ezért hatósági eljárást indított a Hír TV szolgáltatója ellen – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben jelezték, hogy a médiatanács állampolgári bejelentések alapján vizsgálta a Hír TV március 26-i Sajtóklubjában elhangzottakat. Ismertetésük szerint a beszélgetés egyik témája az az Ugandában elfogadott törvény volt, amely szerint halálbüntetéssel sújthatják a házasságot kötő azonos nemű párokat.

A testület szerint a műsorszámban az e hírhez kapcsolódóan ismertetett álláspont felveti az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezések megsértését, a médiatanács ezért hatósági eljárást indított a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben – írták. 

Mint megírtuk, Bencsik András, a Demokrata lap főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában „jó hír”-nek nevezte, hogy a homoszexuális férfiakat kivégzik Ugandában. Az erről készült videó fel is került a YouTube-ra, de a felvétel néhány nappal később eltűnt a videómegosztóról.

A műsorban Bencsik András eredetileg az ukrajnai háborúról beszélt, majd egy hirtelen fordulattal azt mondta, hogy „de van egy jó híre is”, méghozzá a következő: 

Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik.

Bencsik András ezután azt mondta, hogy emiatt „tombolnak az amerikaiak”, de közben az ugandai parlament teljes egyhangúsággal fogadta el a törvényt. Ezután kitért arra, hogy szerinte a homoszexuálisok „az új szentek, és erre azt mondják az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket”.

(Borítókép: A Polgári Piknikre érkező Bencsik András 2021. szeptember 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)