Ezekben az országokban a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár

GettyImages-1232213858
2023.04.20. 11:16
Egy friss összeállításból kiderül, mely országok lakosai mehetnek a legkorábban nyugdíjba. Az engedmény ellenére a legtöbben nem vonulnak fiatalon nyugdíjba, ugyanis nem tudnának megélni a kapott összegből. Európában – így Magyarországon is – általánosan magas a nyugdíjkorhatár, ugyanis egyre nagyobb a 60 év felettiek rétege. Az elöregedő társadalom világszerte komoly problémát okoz a gazdaságban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nyugdíjkorhatár szerint rangsorolta a világ országait.

Ezek alapján a világ országai közül 

Kínában lehet a legkorábban nyugdíjba menni, ott a nők 50, a férfiak pedig 60 évesen mehetnek nyugdíjba.

A viszonylag alacsony nyugdíjkorhatárral rendelkező országok közé tartozik még Oroszország, Indonézia, Kolumbia és Törökország is.

A felmérés szerint ennek ellenére a legtöbben nem vonulnak fiatalon nyugdíjba, ugyanis nem tudnák fenntartani korábbi életszínvonalukat, vagy egyáltalán nem tudnának megélni nyugdíjukból.

Kínában például a kormányzati finanszírozás nem tartott lépést a nyugdíjba vonulók növekvő számával, ami arra készteti a legtöbb kínait, hogy tovább maradjanak a munkaerőpiacon.

Európában komoly gond a nyugdíjazás

A nyugdíjasok száma a legtöbb országban növekszik, az öregedő társadalom problémája még azokban az országokban is komoly aggodalomra ad okot, amelyekben a nyugdíjkorhatár 64 vagy 65 év.

A 65 ÉVES ÉS IDŐSEBB LAKOSOK TÁMOGATÁSÁT ILLETŐEN ÁZSIA ÉS EURÓPA NÉZ SZEMBE A LEGNAGYOBB KIHÍVÁSOKKAL.

Idetartozik Magyarország is, nálunk a nyugdíjkorhatár a férfiaknál és a nőknél is 65 év, a nőknek kedvezményként opció lehet a kedvezményes öregségi nyugdíj 40 évi szolgálati idő után.

Az idősek növekvő száma Franciaországban is komoly gondot okoz, nagyjából minden negyedik lakos 60 év feletti, és becslések szerint 2040-re már minden harmadik lesz az. Jelenleg komoly tüntetések zajlanak az országban a nemrég kiadott törvénytervezet miatt, amely két évvel megemeli a nyugdíjkorhatárt Franciaországban.

A japán idősek a lakosság 28 százalékát, az olaszok pedig a 23 százalékát teszik ki. Finnországban, Görögországban és Portugáliában a lakosság mintegy 22 százaléka 65 éves vagy annál idősebb.

A legnagyobb számú idős népesség Kínában él.

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re Kína lakosságának mintegy 26 százaléka lesz 65 éves vagy idősebb, míg 2019-ben ez az arány csupán 12 százalék volt. 

Quartz kiemeli, bár a világ népessége 2022-ben elérte a 8 milliárd főt, a növekedés üteme lelassult. Ebből kifolyólag világszerte egyre több ember vonul majd nyugdíjba, ezért az országoknak ki kell találniuk, hogyan támogassák megfelelően ezeket a lakosokat, valamint hogy miként tartható fenn gazdaságilag az a társadalom, amelyik lakosságának nagy része kiesik a munkaerőpiacról.

(Borítókép: Qilai Shen / Bloomberg / Getty Images)