IDEA Intézet: A Fidesz túlélte a telet

MG 9875
2023.04.20. 13:35
AZ IDEA Intézet 2023. március 25. és április 13. között készített reprezentatív közvélemény-kutatást, ennek eredménye azt mutatja, hogy beállt a pártok támogatottsága.

A kutatás alapján a teljes, választókorú népesség körében mért preferenciák összesen és együttesen egy százalékpontot változtak. Hibahatáron belüli az elmozdulás a biztos szavazó pártot választóknál is.

Összességében a preferenciák változatlansága és stabilitása azt mutatja, hogy a kormányzópárt »túlélte« az előzetesen kockázatosnak vélelmezett telet, megállt a támogatottságvesztése, mindkét választói csoportban 1–1 százalékponttal emelkedett választottsága

– foglalták össze az eredményeket.

Stabil a Fidesz

Fidesz támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett a teljes, választókorú népesség körében, a pártra ebben a körben 30 százalék szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál hasonló az elmozdulás: a Fidesz támogatottsága kimozdult a negyedéve változatlan pozícióból, és 49 százalékra emelkedett (+1 százalék).

Az IDEA kutatása alapján

a Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti. Az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya 1 százalékponttal csökkent, jelenleg 37 százalékon áll.

Az ellenzéki térfélen belül sincs érdemi mozgás

Az ellenzéki oldalon 2023 márciusához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek – olvasható az adatok értékelésében. Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe:

  • a Demokratikus Koalíció – 12 százalék,
  • a Mi Hazánk Mozgalom – 6 százalék,
  • valamint a Momentum Mozgalom – 5 százalék.

A parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt támogatottsága továbbra is azonosan 1-1 százalékpont. Az IDEA számaiban „a biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok alapján sincs esélye ezen mikropártoknak, hiszen az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd egy-, legfeljebb kétszázalékos támogatottsággal rendelkezik”.

A szűk, de politikailag aktív választói szegmensben a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt (20 százalék), majd a Mi Hazánk (9 százalék) és a Momentum Mozgalom (8 százalék) következik. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a parlamenti bejutás küszöbén van 5 százalékkal.

A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)