Élvezze ki a jó időt, jövő héten visszatérhet az éjszakai fagy

DEBRE20140901003
2023.04.20. 16:24
Nyugodt idő várható hétvégén, többórás napsütéssel és 16–23 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel. Vasárnap délutántól azonban a Dunántúlon már többfelé várható eső, helyenként zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Az MTI által ismertetett prognózis szerint pénteken a késő délelőtti óráktól kezdve sokfelé képződik gomolyfelhő, ezek egyes körzetekben időszakosan össze is állhatnak, de összességében több órára kisüt a nap.

Csapadék nem valószínű. Sokfelé megélénkül az északkeleti, keleti szél, az ország északkeleti részén erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 Celsius-fok között alakul.

Szombaton napos idő várható gomoly- és helyenként fátyolfelhőkkel, csapadék nélkül. A délkeleti szél néhol időnként megélénkül. A minimum-hőmérséklet 1 és 9, a csúcsérték 16 és 21 Celsius-fok között lesz.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, majd napközben nyugat felől fokozatosan növekszik, vastagszik a felhőzet. Délelőtt északkeleten egy-egy zápor nem zárható ki.

A nap második felétől a Dunántúlon több helyen eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. A déli, délkeleti szél olykor megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon. A hajnali 1, 9 Celsius-fokról 17 és 23 Celsius-fok közé melegszik fel a levegő.

Visszatérhet az éjszakai fagy

A talaj a következő néhány napban szikkadni fog, ezt segíti a többórás napsütés és a szél is, érdemes a tavaszi vetéssel haladni. A jövő hét közepén azonban ismét visszatérhetnek az éjszakai fagyok – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Közölték: múlt hét közepén még az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzők, majd a hét végétől melegedett a levegő. Csütörtökön kiadós eső érkezett, az elmúlt tíz nap csapadékmennyisége a Dunántúl északnyugati negyedén az 50 millimétert is meghaladta, de a Sopron térségében lehullott 80 milliméter körüli mennyiség több, mint ami ott a megelőző három hónapban összesen esett.

A talaj felszín közeli része sokfelé sáros, csak a déli, délkeleti országrészben szárazabb. A középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén eddig is jó volt, most Sopron környékén is sokat javult. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet a hét elejétől már szinte országszerte és tartósan meghaladja a 10 fokot.

Hozzátették: az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, a repce pedig kezd virágozni. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de múlt héten már megkezdték a napraforgó, főként az Alföldön pedig a kukorica vetését, a talajhőmérséklet már elérte a 10 Celsius-fokos küszöbértéket.

A gyümölcsösök közül sok teljes virágzásban van, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat. Az elmúlt napok gyakran csapadékos időjárása miatt magas volt a páratartalom, sokat volt a növények levele vizes, ami a gombás megbetegedések kockázatát növelte – írták.

Az elemzés szerint a folytatásban eleinte mérsékleten meleg, szárazabb légtömeg érkezik az ország fölé, így pénteken és szombaton száraz idő valószínű, a talaj felső rétege száradni, szikkadni fog, amit a többórás napsütés és szél is segít majd. Érdemes az aktuálissá vált és eddig a sáros talaj miatt elmaradt tavaszi vetéseket erre az időszakra időzíteni – írták.

Hozzátették: vasárnap estétől ismét csapadékosra fordul az idő, a hőmérséklet jövő hét elején 15 fok körülire esik vissza. A számítások szerint jövő szerdán sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét, néhol újra megjelenhetnek majd az éjszakai fagyok.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)