Gulyás Gergely: Június 30-ig meghosszabbítottuk az árstopokat

Aggasztó jeleket lát a kormány a háborúban

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatója.

  • Gulyás Gergely a lombkoronasétányokra vonatkozó kérdésre megjegyezte, fontos, hogy a lombok között legyen lombkoronasétány.

  • A paksi beruházást érintő szerződésmódosításról Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy olyan változás, amely az építkezés lényeges paramétereit érinti, ár, kamat, mind változatlanok maradtak, csak technikai módosítások voltak. Projektcég lehet a kivitelező, de a változás a garanciákat sem érinti. Van egy bizottsági engedélyezési folyamat, ezután hozzák nyilvánosságra a módosítást.

  • A kormánynak nincs vészforgatókönyve a budapesti közösségi közlekedés fenntartására, mert azt a főváros működteti. Gulyás bízik abban, hogy ezt fenn is tudja tartani a jövőben. Elsődlegesen ugyanis a BKV működését kell biztosítani a miniszter szerint.

  • Gulyás Gergely szerint a fővárosnak 76 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétele van, emellett jelentősen megnőttek az adóbevételek is az elmúlt években. A Tarlós-időszakból örököltek 214 milliárd forintot, amelyből manapság már csak 20 milliárd körüli összeg maradt. Ennyit a hatékony gazdálkodásról.

  • Karácsony Gergely arról is beszélt tegnap, hogy fejlesztési hitelt vennének fel, amihez kormányzati engedély kell. Gulyás Gergely elmondta, nincs ilyen kérelem a kormány asztalán, de az önkormányzatok eladósodását veszélyes és káros folyamatnak tartják, ezért is fizették ki korábban az adósságállományukat.

  • „Amíg mi vagyunk kormányon, addig nem” – zárta rövidre azt a kérdést Gulyás Gergely, hogy legalizálhatják-e a marihuánát. Az ügyben épp ma tart tüntetést a Kétfarkú Kutya Párt.

  • A státusztörvény kapcsán nincs véglegesen kiforrott állásfoglalás. Gulyás Gergely szerint ez ügyben még folynak az egyeztetések. Ennek ellenére megjegyezte, hogy a pedagógus-érdekvédőknek el kellene dönteniük, hogy érdekvédők, vagy pártpolitikai célokat követnek.

    Nem igaz, hogy a bosszú bizonyos formája a státusztörvény a tanárokkal szemben, ahogyan azok viselkedtek a tavalyi választások előtt – hangoztatta a miniszter.

  • A miniszter szerint a helyzet valóban az, hogy a februári frakcióülésen érdemi vita volt a svéd NATO-tagságról. Gulyás Gergely nem gondolja, hogy a kormány végül ne járna sikerrel, és ne támogatnák a csatlakozást. A miniszter újra arról beszélt, hogy el kell oszlatni a kétségeket, és bizalmat kell építeni. A dátummal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni.

  • 2021 szeptemberében leégett az encsi általános iskola. Azóta sem sikerült még helyreállítani, konténerben folyik az oktatás. A kormány már foglalkozik a rekonstrukcióval, jelenleg a közbeszerzés kiírás alatt. Gulyás szerint májusban lehet döntés ebben az ügyben.

  • Gulyás Gergely elárulta, a tárgyalások folyamatosak, és vannak pénzek, amelyek részben érkeznek. Ahol a tárgyalások zajlanak, az elsősorban a kohéziós pénzeket érinti, illetve a helyreállítási alapot. A Bizottságtól várnak visszajelzésre, amit mindig néhány nap múlvára ígérnek. Navracsics Tibor és Varga Judit is folyamatosan tárgyal.

    Az igazságügyi törvénymódosítási csomagról van egy kész szöveg, a visszajelzésre várnak. Nincs olyan kérdés, amelyben ne egyeztek volna.

  • A státusztörvény-tervezetet úgy mutatta be a kormány, mint ami a tanárok érdekeit szolgálja. Hogyan szolgálná az a rendelkezés a tanárok érdekeit, mely szerint a felmondási idő két hónap helyett hat hónap is lehet. Kinek az érdekét szolgálja, ha még fél évig röghöz kötik? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter hangsúlyozta, egy jó státusztörvénynek az oktatást, annak színvonalát és a gyerekek érdekeit kell szolgálni, ez jó, ha összhangban áll a pedagógusok érdekeivel. A kormány szerint fontos, hogy a pedagógusok megfelelő körülmények között taníthassanak, a bérszínvonal területén jogos kritikák vannak, ezért próbálják azokat felzárkóztatni.

    Megjegyezte: ha a magyar baloldal EP-képviselői nem tennének meg mindent annak érdekében, hogy a tanárok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot, akkor előbb elérhetnék a kívánatos helyzetet. A státusztörvényről tárgyalnak az érdekképviseleti szervezetekkel, bíznak abban, hogy megfelelő, mindenki számára előnyös szabályokat tudnak elfogadni. Gulyás Gergely a felmondási időről kifejtette: a diákok érdeke, hogy félév végén és év végén távozhasson egy pedagógus.

  • Gulyás Gergely elismerte, hogy az ukrán dömpingnek lehetett árfelhajtó hatása.

  • Az oroszok most vannak Ukrajnában – szegezték a miniszternek a kérdést, aki szerint a plakátok nem békepártiak. Magyarország pedig továbbra is békepárti, és a háború beszüntetését szeretné elérni.

  • Ujhelyi István egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy rendelkezésre állnak a magyar agrárvállalkozások fejlesztésére szánt uniós források, de ezeket a kormány visszatartja, mivel jelen helyzetben még a társfinanszírozást sem tudja vállalni. Igazak az EP-képviselő állításai? Ujhelyi István beszélt arról is, hogy számos panasz, megkeresés futott be hozzá amiatt, mert a gazdák pályázatok hiányában nem tudnak tervezni és fejleszteni. A kormány is kapott ilyen típusú megkereséseket? – kérdeztük Gulyás Gergelytől.

    A miniszter leszögezte, hogy nem igazak az EP-képviselő állításai. Az agrárforrások akadálytalanul érkeznek Magyarországra, a nemzeti kiegészítés lehető legmagasabb szintjét határozták meg ebben a hét évben, ezek a költségvetésben biztosítottak, és ki is fizetik. A kormány kapcsolatban áll a gazdaszervezetek képviselőivel, megnézné azokat a gazdákat, akiknek ha bajuk van, Ujhelyi Istvánt keresik meg.

  • Arra a felvetésre, hogy visszahozzák-e a benzinárstopot, ha a közeljövőben durván megugrana az üzemanyagár. A miniszter válaszában azt mondta, hogy jelenleg nincs a kormány előtt ilyen tervezet.

  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy támogatják-e a német politikus bizottsági elnöki újrázását, elmondta: mindent a maga idejében. Az európai pártcsaládok egyébként még nem tettek le arról, hogy a Spitzenkandidat-rendszert fenntartsák, ha így lesz, akkor először nem is a kormányoknak kell nyilatkozni.

  • A közelmúltban petíció indult az otthon ápolás ügyében. Az Index a Kormányinfón felvetette, hogy az érintettek azt kérik, emelkedjen az ápolási díj legalább a mindenkori minimálbér szintjére. Tud nekik segíteni a kormány? Gulyás Gergely szerint a kormány mindenkinek szeretne segíteni, az idei költségvetési keretek adottak, ezeken most nem kívánnak változtatni, de a jövő évit még csak most alakítják.

  • A miniszter a Pentagon-iratok magyar vonatkozásáról közölte, a szolgálatoknak a véleményére van szükség ahhoz, hogy mit hoznak nyilvánosságra, és mit nem. Olyan adat, amely szerint az Egyesült Államok magyarországi politikai vezetőket hallgatott volna le, nem áll rendelkezésükre.

  • Gulyás Gergely a Nemzetközi Beruházási Bankról hangsúlyozta, a magyar állam minden követelését köteles érvényesíteni, még a mai napon megjelenik az a jogszabály, ami világossá teszi, hogy ennek székhelye már nem Budapest. Amikor a bank elhagyja Magyarországot, a diplomáciai mentességeket sem élvezi tovább, ezzel az itteni tevékenységük véget ér.

  • Az Index felvetésére, hogy az MSZP hatósági áras strandbelépőket vezetne be, a kormány tervez-e ársapkát ezen a téren, Gulyás Gergely figyelmeztetett. Általában az önkormányzatokkal kellene ezt megvitatni, a miniszter szerint ugyanis ez csökkentené a bevételeiket is.

  • Karácsony Gergely bejelentette, hogy a szolidaritási adó csak egy részét fizetik be. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette: komoly megtakarításokból és jelentősen növekvő adóbevételekből csődhelyzet közeli állapot lett a főpolgármester elmondása szerint. A szolidaritási adó nem a kormányé, hanem a településeké, ezért nem a kormányt finanszírozza vele a főváros, hanem a szegényebb településekhez megy a gazdagabb településektől.

    Gulyás Gergely azzal folytatta, hogy a főváros elköltötte a Tarlós István által megtakarított pénzt, Gyurcsány Ferenc pedig ráparancsolt Karácsony Gergelyre, hogy nem elég keményen bírálja a kormányt, a főpolgármester most megpróbál szót fogadni Gyurcsány Ferencnek.

    A miniszter leszögezte, a fővárosi kerületeknek adtak rezsitámogatást, ha pedig az adófizetési kötelezettségnek nem tesznek eleget, arra egyértelmű szabály van. Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a főváros saját, 2023-as költségvetési rendelete szerint az idei évben az iparűzési adóbevétel jelentősen növekszik. Az örökölt megtakarítással együtt „a kérdés az, hogy hol van a pénz?”.

    Gulyás Gergely azt is közölte, ha a főváros megfelel a rendeletben foglaltaknak, akkor megkapják a Lánchíd felújításához a támogatást, ez az eredeti közlekedési rend helyreállításáról szól.

  • Szóba került, hogy egy BBC-információ szerint újabb amerikai szankciók jöhetnek, amelyeknek lehetnek már magyar érintettjei. Gulyás Gergely ezt nem tartja megalapozottnak.

  • Gulyás Gergely az inflációról elmondta, a nyáron valószínűleg már nagyobb mértékben fog csökkenni az infláció, július-augusztus környékén jöhet az áttörés. Az árstopokra vonatkozóan marad az a gyakorlat, hogy két héttel a határidő lejárta előtt elemzik a helyzetet.

  • A stratégiai autonómia kapcsán, amelyet nemrégiben Macron francia elnök feszegetett, elhangzott, hogy ez egy jó kezdeményezés. Európának saját érdekeit kell egyre határozottabban képviselni, és ezért a világ más tájaival is erősíteni kell a kapcsolatokat, így például Kínával is – mondta a miniszter.

  • A magyar belügyekbe való beavatkozás-e az amerikai, „Ruszkik, haza!” plakátkampány? Gulyás Gergely szerint rossz az időzítés, mert támogatnák a plakátkampányt, csak 65 évet késtek vele. Kifejtette, hogy nehéz lenne Amerikában hasonló plakátkampányt indítani az ottani jogszabályi környezetben, a kormánynak egyébként eddig nem is jutott eszébe, hogy Amerikában békepárti kampányt folytassanak.

    A miniszter úgy látja, a magyar kormány álláspontja egy fontos NATO-szövetséges számára is elfogadható kellene hogy legyen, ha ez nem így van, azt a kormánnyal kell megvitatni, nem plakátkampányt indítani, de nálunk liberálisabb a szabályozás.

  • Kérdés érkezett arról, hogy vajon kik finanszírozták tavaly uniós tisztviselők luxusutazásait, elsősorban harmadik félről van szó. Kik lehetnek ezek? – szegezték a kérdést a miniszternek.

    Gulyás Gergely szerint ezeket az uniós előnyszerzésre tett kísérleteket ki kell vizsgálni, mert ezek gyengítik az uniós intézményrendszer pártatlanságába vetett hitet.

  • A kormány be is tartatja az ársapkákra vonatkozó szabályokat – jelentette ki Szentkirályi Alexandra az árstoprazziákról. Mindenkinek biztosítani kell az előírt készletet az előírt áron. Az árstopok bevezetése óta több mint hatezer üzlet került az ellenőrzés körébe. Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóság is folyamatos ellenőrzéseket fog végezni.

    Szentkirályi Alexandra azzal folytatta, görög és francia példákat is vizsgáltak,

    a kormány akciók meghirdetésére kötelezi a kereskedelmi üzleteket.

    Ennek részletei: az alapvető élelmiszereknek hozzávetőleg húsz kategóriába kell besorolódniuk, az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző harminc napban tapasztalt árnál alacsonyabban kínálni. Ez hetente változhat, heti akciók lesznek. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, várhatóan a jelentős bevétellel rendelkező élelmiszerláncokat fogja érinteni, legkésőbb július elsejétől léphet életbe.

  • Az ukrán gabonaexport kapcsán elhangzott, hogy az tönkreteszi a magyar gazdákat. Ezért a kormány 25 termék behozatalát június 30-ig nem engedélyezi. Az EKÁER rendszer segítségével pedig ellenőrizni fogják, nehogy más államon keresztül érkezzenek be hozzánk ugyanezek a termékek. A közúti szállítás szigorúbb ellenőrzésére kell számítani a közeljövőben.

    Gulyás szerint az elmúlt időszakban a kukoricabehozatal 7000 (!) százalékkal, míg a búzabehozatal 1100 százalékkal nőtt Ukrajna felől. Minderről tájékoztatták Brüsszelt, és úgy tűnik, van fogadókészség, hogy a lengyel és magyar panasszal érdemben foglalkozzanak.

  • A kormány döntött arról is, hogy a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások esetén akiknek eddig is kedvezményes tarifájuk volt, most a lakossági piaci árral megegyező szintre csökkentik a rezsiköltségeiket. Például az áramnál május 1-től az eddigi 165 forint/KWh helyett 70 forint/KWh lesz az irányadó, ami 59 százalékos árcsökkentésnek felel meg. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a rezsicsökkentés politikáját fenntartják.