Mindenkit beperel a fa nélküli lombkoronasétányról szóló tudósítás miatt a polgármester

2023.04.20. 08:20
Miután a média felkapta, hogy fák nélküli lombkoronasétány épült Nyírmártonfalván, az attrakció tulajdonosa elkezdte az erdőtelepítést. A szakértő szerint azonban egy évtizedre van szükség, mire kellő méretűek lesznek a most még csemeték. A település polgármestere pedig kijelentette, minden olyan médiumot, amely beszámolt az attrakcióról, feljelent.

Korábban mi is beszámoltunk róla, a nyírmártonfalvai fideszes polgármester egy lombkoronasétány megépítésére 60 millió forint uniós támogatást kapott. Csakhogy a fejlesztés megvalósítása közben tarra vágták az erdőt, így a lombkoronasétány mellől ma már a lombkorona teljesen hiányzik. Az 50 méter hosszú, sétány céljára épített, fából készült szerkezet magányosan árválkodik az egykori fás, erdős terület helyén.

Azóta, mint kiderült, a tulajdonos a napokban elkezdte az erdőtelepítést. Az ATV Híradó által megkérdezett erdész azonban úgy véli, legalább 10 év szükséges, hogy a csemetékből fák legyenek. Gabnai Ernő erdészeti tanácsadó azt mondta:

Bár lombkorona már idén is várható, olyan lombkoronához, amely a sétányhoz elvárható, legalább öt, de akár tíz évre is szükség lehet.

A polgármester nem akart nyilatkozni a stábnak, de elárulta, hogy mivel a média az elmúlt időszakban vérig sértette és lejáratta a lomkoronasétánnyal kapcsolatban, ezért azokat a médiumokat, akik erről tudósítottak, mind beperli, és amíg ennek nincs vége, addig nem kíván senkivel szóba állni.

A sétányok, ösvények országa lettünk

Korábban megírtuk, hogy a Hajdú-Bihar vármegyei Nyíradonyban, ami egy körülbelül 7500 fős település, két lombkoronasétány is épült, mindkettőre egy-egy fideszes politikus nyert el pályázatot.

Majd kiderült, a balatonboglári várdombi erdőben épül majd egy új lombkoronaösvény és egy kilátó, a néhány méterre található gömbkilátó mellé. A beruházás a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatából valósul meg, és félmilliárd forintba kerül.

De volt már az elmúlt időben szó olyan vágóhídról is, ami élő állatot még nem igazán látott. A vágóhíd érdekessége még, hogy ugyanazon a településen van, ahol a lombkorona nélküli lombkoronasétány is.